Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Smiju li psi jesti jaja?

Preuzmite sliku

Popularno

Prije nego što sa psom podijelite uskršnja jaja, morate znati šta je za njega prihvatljivo, a šta štetno, u kom obliku i u kojoj količini, kako praznike ne biste proveli kod veterinara.

Praznici su odmah iza ugla i za Uskrs se služi prilično jaka hrana. Ako svaki čovjek otprilike zna šta mu šteti, a šta je dobro za njega, to se ne može reći i za pse. Vlasnik psa mora znati šta je dobro za njegovog psa.

Dio Uskršnje trpeze se svakako ne preporučuje psima (posebno pazite da pas ne jede čokoladna jaja, jer je čokolada jako toksična za pse), ali postoje namirnice koje se preporučuji psima. Među njima su i jaja.

Ovo je najjednostavniji način da otkrijete da li su jaja svježa

“Jaja su lako dostupna, relativno jeftina, veoma korisna namirnica koja pruža gotovo nevjerovatan spektar različitih vitamina i drugih hranljivih materija zaslužnih za dobro stanje očiju, jetre, mozga i srca. Jaja sadrže željezo, cink i fosfor i minerale koji su od vitalnog značaja”, napisali su na sajtu Alfakan, prenosi Metropolitan.

Kao i za ljude i za pse važi da su jaja zdrava – u pravoj mjeri. Šta to znači?

“Količina jaja koja je pogodna za ishranu psa od 30 kg je jedno jaje jednom ili dva puta sedmično. Najbolje da jaje bude u sirovom stanju bez ljuske”, kažu stručnjaci sa Alfakan.

Neki stručnjaci savetuju da psima ne dajete sirova jaja (zbog salmonele), dok drugi to favorizuju. Činjenica je da su psi prilično otporni na bakterije, ali je ipak važno kupiti jaja od provjerenih proizvođača. Alternativa sirovom jajetu je kuhano jaje – meko ili tvrdo ili čak prženo. (Citymagazine.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,