Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zdrava “muška” namirnica: Pet najboljih razloga zbog kojih biste trebali jesti tikvice

Preuzmite sliku

U kori tikvica nalazi se većina hranjivih tvari poput vitamina B i C, pa ih nije poželjno guliti prije pripreme obroka.

Tikvice pripadaju vrsti Cucurbitaceae, a u botaničkom smislu smatraju se voćem. No u kuhinjama diljem svijeta, spremaju se na načine kao i ostatak povrtnih plodova. Karakterizira ih duguljast oblik i zelena kora, zbog čega vrlo nalikuju krastavcima. Njihov je plod bogat hranjivim tvarima, pa bismo ih trebali češće uvrštavati na svoj jelovnik, piše punkufer.hr.

1. Potiču probavu 

U stotinu grama tikvica nalazi se 1 gram prehrambenih vlakana, zbog čega se ovo ljetno povrće preporučuje jesti osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje te potiče rad probave već i čisti crijeva od toksina.

2. Pomagač pri mršavljenju 

Tikvice su dijetalna namirnica jer više od 90 posto ploda čini voda. Ne čudi stoga što se u stotinjak grama nalazi tek 16 kalorija. Najbolje ih je lagano prepržiti na nešto zdravih masnoća s drugim ljetnim povrćem. Ako ne držite dijetu, možete isprobati i ovaj kaloričniji recept za zapečene tikvice sa sirom.

3. Snižava krvni pritisak

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C te kalija, koji regulira rad srca, snižava krvni pritisak te sprječava razne bolesti kardiovaskularnog sistema. Imajte na umu da se većina nutrijenata nalazi u kori, pa nemojte guliti plodove tokom pripreme.

4. Ubrzavaju zacjeljivanje rana 

Ovo ljetno povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin potiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zacjeljivanja rana na tom najvećem ljudskom organu.

5. Čuvarica prostate 

Tikvicu možemo nazvati i pravom muškom namirnicom. Mangan u tikvicama povoljno djeluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome povećane prostate koja muškarcima otežava mokrenje, a katkad i seksualne odnose. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,