Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto nikada ne smijete zapaliti cigaretu nakon jela?

Preuzmite sliku

Popularno

Snažna želja za cigaretom i poriv za pušenjem nakon jela nešto je s čim se može poistovjetiti većina pušača. Često je odmah zapale zato što misle da će se tako brže probaviti, ali nauka ne podržava tu njihovu teoriju.

Naime, cigareta posebno iritira crijeva, ali i ostatak probavnog sistema koji tada utječe na cijelo tijelo.

“Brojna istraživanja pokazala su da jedna cigareta popušena nakon jela ima učinak kao njih 10.

Nikotin iz cigarete veže se za kisik u krvi jer se nakon jela, kada je probavni sistem radi punom parom, lakše apsorbira. Zbog toga pušenje nakon jela može uzrokovati čitav niz teških problema u probavnom sistemu, od iritacije do ozbiljnih bolesti.

Ljudi koji boluju od ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnog kolona trebali bi izbjegavati pušenje u širokom luku, a oni koji su pušaći obavezno bi se trebali odreći cigarete nakon jela jer pušenje dodatno pogoršava simptome njihovih bolesti i otežava probavu.

Brojna istraživanja pokazala su da je pušenje nakon jela 10 puta gore od ‘normalnog’. Tačnije, jedna popušena cigareta ima učinak kao njih 10, piše Zadovoljna.hr. Zato nakon obroka pričekajte minimalno pola sata prije nego zapalite cigaretu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,