Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je opasno jesti smjesu za kolače u procesu pravljenja?

Preuzmite sliku

Popularno

U procesu pravljenja kolača, teško odolijevamo lizanju kašike na kojoj je ukusna smjesa za kolače. Bilo da kolač pravite vi ili neko vama blizak, ako ste u kuhinji, slatku smjesu sigurno teško izbjegavate…

No, koliko je zapravo opasno pojesti smjesu za kolače? Može li nam od toga pozliti?

Stručnjaci su otkrili da itekako može, jer su u smjesi najčešće glavni sastojak sirova jaja koja mogu dovesti i do salmonele. Ta bakterija uzrokuje mučninu i grčeve u trbuhu, nakon čega slijedi proljev, temperatura, a ponekad i povraćanje.

Zbog toga, prije konzumiranja jaja uvijek dobro termički obradite. Ljeti jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od 4 ºC. Ukoliko primijetite da je neko jaje napuklo, bez razmišljanja ga bacite.

A ako baš ne možete odoljeti poslastici na kašici, potrudite se da konzumirate one s kuhanim punjenjem. Tako ćete prije izbjeći mogućnost zaraze. Osim zaraze, smjesa za kolače je prava kalorijska bomba pa nije preporučljiva ako pazite na liniju. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,