Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta je to “dobar” stres i kako može učiniti da živite duže?

Preuzmite sliku

Da li ste nekad čuli za pojam “dobrog” stresa?

Šta zapravo može da bude dobro kada je stres u pitanju? Ne radi se o onoj vrsti stresa koju svakodnevno doživljavate dok ste na poslu preopterećeni količinom radnih zadataka i sl. Kada izložite svoje tijelo blagom i privremenom stresu – poput posjete sauni ili trčanja, ovakav postupak je pozitivan za vaše zdravlje do te mjere da vam u nekom kasnijem periodu može pomoći da podnesete više lošeg stresa, prenosi Ženski Magazin.

Najnovija istraživanja su pokazala da je ćelijski proces koji je uključen tokom privremenih dobrih stresova, isti onaj koji je odgovoran za produženje životnog vijeka. Rad objavljen u časopisu Nature Commmunications, navodi da su istraživači otkrili povezanost blagog stresa i porast stope autofagije, procesa koji reciklira stare i pokvarene ćelijske komponente. Ovaj proces dovodi do stvaranja novih molekula i energije koja je organizmu potrebna.

Takođe, testirana je na sličan način i efikasnost blagog stresa na sposobnost tijela da se bori protiv različitih bolesti. Prilikom ispitivanja naučnici su koristili crve kojima su dali model Hantingtonove bolesti, neurološke i nasljedne bolesti, koja uzrokuje tokom vremena raspad nervnih ćelija. Crvi koji su bili izloženi blagom toplotnom šoku, poput onog u sauni, iskusili su manje sakupljanje neuronskih proteina koje dovodi do degeneracije mozga. Ovo je pokazalo da “dobar” stres može biti koristan u borbi protiv starenja i bolesti.

Naučnici se nadaju da bi dobijeni rezultati mogli biti relavantni i za bolesti poput Parkinsonove i Alzheimerove.

Postavlja se pitanje – da li to znači da treba da idemo u saunu, trčimo, radimo jogu kod kuće?

U svakom slučaju nije na odmet. Epidemiološke studije pokazuju da je češći odlazak u saunu povezan direktno sa dužim životnim vijekom pojedinca. Takođe trčanje i joga dovode tijelo pojedinca ali i njegov umu pred visoke ciljeve i u izazovan položaj, što se može posmatrati kao dobar stres.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,