Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šest zdravih namirnica za jačanje i izbjeljivanje vaših zubi

Preuzmite sliku

Dok jako dobro znamo od kojih nam se namirnica zubi kvare (šećeri) i s kojima ih potamnjujemo (vino/kafa/cigarete), nije li red da predstavimo od kojih ćemo namirnica svoje zube “ozdraviti” od mrlja i žutila te bolje prevenirati njihovo zdravlje. 

Sir

Tvrdi sir, svježi sir, odnosno  gotovo svi mliječni proizvodi, puni su proteina i kalcija kojima ne utječu samo na jačanje zubi i kostiju, već savršeno djeluju na zaštitu gornjeg sloja zubi – njihove cakline.

Jogurt

Za razliku od sira, jogurt osim proteina i kalcija ima i jako puno dobrih bakterija, probiotika, koje jako dobro čuvaju zdravlje zubnog mesa i samim time, cijele usne šupljine. Ali ipak radije birajte one bez dodanih šećera (doslovno svi voćni jogurti).

Jabuke

Jabuka prije spavanja za zdravlje vaših zubi,to vam je vjerojatno poznato, međutim, tu ipak valja ostati na oprezu jer iako jabuka jest jedna od onih voćki koje su u sigurnom vrhu po pitanju očuvanja zdravlja zubi – čuvajte ih se prije spavanja. Prvenstveno zato što jabuke navečer mogu izazvati nadutost, a fruktoza baš kao i sve vrste šećera mogu utjecati na pojavu karijesa, ali ako ćete je pojesti nakon svakog obroka, i tako jabukom skinuti naslage od jela, tada će vam jabuka itekako dobro djelovati i na zdravlje zubi i na njihovu ljepšu boju.

Mrkva 

Ispada da mrkve nisu dobre samo za zdravlje naših očiju već i za zube i to zato što nas sirova mrkva “tjera” na puno žvakanja čime se u ustima automatski proizvodi puno više sline, a slina je sama po sebi jako dobra upravo za prevenciju od nastanka karijesa.

Celer 

Isto kao i s mrkvom, zaključak je da sve hrskavo, sirovo povrće dobro za našu usnu šupljinu, a iako je stabljika celera poznata kao vrlo zdrava, mnoge često živciraju one tanke niti koje se ponekad teže žvaču. Ali, baš će vam one pomoći jer nakon obroka jako dobro očistite zube, čak i između njih.

Zeleno lisnato povrće 

Špinat, blitva, kelj i zelene salate savršeni su za zube jer obiluju s puno kalcija i folne kiseline kojima je zadaća očuvati zdravlje zubne cakline. Da zubi budu ljepši, glađi, bez neravnina na kojima će se prvo primijetiti razlika u boji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,