Četvrtak, 4. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šest netipičnih simptoma problema sa srcem

Preuzmite sliku

Zahvaljujući spoznajama o važnosti zdrave prehrane, broj umrlih od srčanih bolesti danas je manji no u prošlosti. Ipak, začepljene arterije još uvijek su glavni uzrok smrtnosti u SAD-u.

Ako vas brine stanje vašeg srca donosimo šest “tihih” simptoma koji bi mogli upućivati kako nešto nije u redu.

1. Neprestano ste umorni – Nije riječ o nedostatku sna, već o ekstremnom umoru te se neprestano osjećate kao da ste bolesni. Razlog tome mogao bi biti nedostatak kisika jer srce teško dovodi kisik u vaše tijelo.

2. Oticanje stopala – Oticanje stopala može ukazivati na zatajenje rada srca, hronično stanje u kojem srce neučinkovito pumpa krv.

3. Boli vas dok hodate – Ako dok hodate, osjećate grčenje u mišićima nogu, to bi mogao biti simptom periferne arterijske bolesti, što može upućivati na šansu da su vam arterije blokirane.

4. Patite od vrtoglavice – Iako vrtoglavica može upućivati na brojne druge probleme, jedan od njih je i začepljenje arterija.

5. Nedostaje vam zraka iako ste u dobroj formi – To bi mogao biti rezultat problema sa srčanim zaliscima pa se stoga posavjetujte sa svojim ljekarom.

6. Učestale migrene – Ponekad glavobolja nije samo glavobolja. Migrene se javljaju kod 12 posto populacije, no vjerovatnost da se jave kod srčanih bolesnika iznose 40 posto, piše Večernji list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,