Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Razlozi da počnete jesti sporije

hrana-prozdrljivost-fastfood
Preuzmite sliku

Većina ljudi će vam na pitanje da li jedu brzo ili sporo reći brzo zbog tempa života. Naprosto nemamo vremena da se posvetimo kuhanju i uživanju u hrani. Međutim, mi vam donosimo razloge zašto trebate što prije početi jesti sporije.

Prvo, obično se dešava da se prejedemo jer mozak nema vremena da shvati da smo pojeli dovoljno, pa ćemo natrpati u sebe sve što nađemo pred sobom.
Drugo, ne obraćamo pažnju na ukuse i teksturu hrane.

Pritom, kad jedemo brzo, riskiramo da stvorimo sebi probavne smetnje, pa vrijedi poslušati par savjeta u vezi toga kako usporiti jedenje. Treba jesti prije nego što postanete neizdrživo gladni, jer ćete se tada bolje suzdržati i jesti s mjerom i u miru.

Između svakog zalogaja odložite pribor za jelo na tanjir i prožvačite hranu svjesno, razmišljajući o onome što radite, i nastojeći da osjetite sve ukuse koje možete. Nemojte razbijate glavu drugim stvarima.

Kad jedete sporije, svaki obrok je doživljaj za sebe, a još kad se sjetite truda uloženog u kuhanje, prava je šteta što ne posvećujete dovoljno pažnje hrani. Obrok bi trebao trajati od pola sata do sat vremena, a ručak se obično pojede za pet minuta. (Zenskiportal.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,