Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Proljetne alergije: Evo koje namirnice morate da izbacite iz ishrane

Preuzmite sliku

Proljetne alergije, prije svega izazivaju poleni drveća, trava, cvijeća i korova, a potom kućne grinje. U posljednjih 50 godina sve su češća alergijska oboljenja, a procjenjuje se da više od 300 miliona ljudi boluje od astme, koja je alergijska bolest.

Cvjetanje trava i drveća kod mnogih ljudi izaziva zdravstvene probleme sa brojnim simptomima, kao što su: crvenilo na koži, uporan suh kašalj, “sviranje i pištanje” u grudima, zapušenost i curenje iz nosa, crvenilo, peckanje i suzenje očiju. Alergije su hronične bolesti i negativno utiču na kvalitet života i radnu sposobnost.

Koncentracija polena najviša je u jutarnjim satima (između 5 i 10 sati) kao i kada je velika vlažnost vazduha i vjetrovito vrijeme. Stoga se preporučuje da ukoliko patite od proljetnih alergija izbjegavate boravak u prirodi u ovo doba dana, kao i da tokom noći držite zatvorene prozore, koristite klima uređaje koji čiste, suše i hlade vazduh, držite zatvorene prozore kada putujete kolima i koristite unutrašnje kruženje vazduha.

Kada je visoka vlažnost vazduha neophodno je da izbjegavate mjesta sa bujnom vegetacijom, nosite zaštitne naočale, češće kosite travu u vrtu uz korištenje maske i rukavica da bi se spriječilo cvjetanje trava, uklanjate lišće i grančice, dobro ventilirate prostorije da se spriječi vlažnost i razvoj buđi u domu, kao i da ne iznosite posteljinu i garderobu napolje radi sušenja i provjetravanja, jer se polen može zadržati na njima.

Kao što postoje određene namirnice koja vam mogu pomoći da ublažite simptome proljetnih alergija, tako postoje i one koje obavezno morate da izbjegavate ukoliko patite od istih.

Kivi

Ovo voće ima više vitamina C od narandži, izvor je kalijuma (reguliše krvni pritisak) i folne kiseline. Njegova loša strana je što može da izazove alergiju. Britanska studija je pokazala da je dvije trećine ispitane djece, koja su prvi put jela kivi, imalo alergijsku reakciju na ovo voće. Među odraslima to se dogodilo samo petini. Osjećali su svrab, sluzokoža im je bila otečena, disali su otežano. Iako vam kivi neće pogoršati tegobe, ako imate proljetne alergije ili ste alergični na mlijeko, jaja i kikiriki, imate veće šanse da vas zadesi i alergija na kivi.

Celer

Neki od okidača najpoznatijih proljetnih alergija potiču iz voća i povrća i izazivaju oralni alergijski sindrom. Umjesto kihanja i kašljanja, ta hrana izaziva svrab u ustima i grlu. Stručnjaci upozoravaju da su i kukuruz, pšenica i riža vrste trave, tako da ako ste alergični na travu moguće je da vam se javi alergija i ako unosite neke od navedenih namirnica. Ljudima koji su alergični na travu mogu zasmetati i celer, breskve, paradajz i lubenica, a oni koji su alergični na ambroziju treba da se paze banana, krastavaca, dinja i tikvica.

Začinjena hrana

Kapsacin, jedinjenje koje ljutim paprikama daje specifičnu ljutinu, takođe može i da izazove simptome slične alergiji. Naime, ova komponenta izaziva curenje nosa, suzne oči i kihanje, pa je najbolje da izbjegavate začinjenu hranu dok ne prođe proljeće ili bar vaša alergija kako biste ublažili neprijatne simptome.

Alkohol

Alkohol dovodi do širenja krvnih sudova usljed čega se zarumene obrazi, ali taj proces može pogoršati tegobe alergija. Nuspojave se razlikuju od osobe do osobe, ali ako patite od proljetnih alergija unosite alkoholna pića u umjerenim količinama kako biste se lakše izborili s njihovim simptomima. (ljepotaizdravlje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,