Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prirodni sastojci koji će vam pomoći da otklonite ispucale kapilare

Preuzmite sliku

Popucani kapilari česta su pojava, a s godinama se pojavljuju sve češće – i to uglavnom na nogama. Žene su češće pogođene od muškaraca. Premda su te smetnje s krvotokom uglavnom neopasne, pogođene žene ih uglavnom promatraju kao nešto ružno iako ih se uopće ne trebaju sramiti i skrivati.

Međutim, ako želite nešto napraviti protiv toga – na prirodan način s prirodnim sredstvima – onda pokušajte s nekim od ova tri.

Proklijali krompir

Iako se na prvu čini malo čudno, proklijali krompir zaista može pomoći kod popucalih kapilara. Proklijali krompir otrovan je za tijelo – i upravo u tome leži tajna. Kako bi se ubrzao proces zrenja, proklijali krompir proizvodi dušični spoj solanin. To je prirodni otrov koji se ni u kom slučaju ne smije konzumirati u visokoj koncentraciji. Međutim, vanjsko korištenje pomaže kod popucalih kapilara. Krompir treba biti doista jako proklijao – jer niska koncentracija solanina neće djelovati.

 • Jednostavno narežite proklijali krompir na ploške, a njih stavite na pogođena mjesta poput maske. Ostavite da odstoji dvije do tri minute pa ih otklonite. Zatim je najbolje nanijeti hidratantnu kremu kako solanin ne bi isušio kožu. Ponavljajte taj postupak dvije sedmice svaki dan i vidjet ćete znatno poboljšanje.

  Divlji kesten

  Divlji kesten je sasvim običan kesten koji na jesen pada sa drveća u parkovima. Sadrži biljnu tvar escin – koja smanjuje naslage vode te jača krvne žile i vene. Možete kupiti gotovi balzam od divljeg kestena u apoteci, a možete ga i sami napraviti.

 • Za to vam je potrebna kašika oguljenog divljeg kestena koju pomiješate sa 125 ml ulja od lavande, ugrijete  na srednjoj temperaturi te ostavite mješavinu da se hladi nekoliko sati. Kremu je najbolje više puta sedmično umasirati kružnim pokretima te ostaviti da se dobro upije.

  Jabučni ocat

  Jabučni ocat također može pomoći u borbi protiv popucalih kapilara. Naime, jabučni ocat pun je važnih hranjivih tvari i vitamina te djeluje izvana tako da potiče krvotok. Nekoliko sedmica masirajte svaki dan ujutro i navečer noge jabučnim octom i to će vam pomoći da krv bolje kola. Osim toga, svaki dan možete popiti kašičicu jabučnog octa (čistu ili razrijeđenu s vodom). (Miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,