Srijeda, 15. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Popis hrane: Koliko dugo može biti zamrznuta i sigurna za jelo

Preuzmite sliku

Popularno

Namirnice koje predugo stoje u dubokom zamrzavanju lako mogu postati opasne za zdravlje ili izgubiti na svojoj kvaliteti i teksturi. Postoji i hrana koju ne bi trebalo smrzavati.

Vrijeme koliko hrana može stajati u zamrzivaču, a da ne postane prijetnja za zdravlje ili izgubi na svojoj kvaliteti, ovisi o tome o kojoj namirnici se radi. Ipak, mnogi ljudi ne vode previše brige o tome pa ubace nešto u duboko zamrzavanje i gotovo zaborave na to. Kasnije se, normalno, ne mogu sjetiti koliko dugo je to već zamrznuto. Za početak, na sve što ide u duboko smrzavanje stavite naljepnicu s nazivom namirnice i datumom zamrzavanja, a potom pazite da to potrošite dok je još uvijek sigurna za jelo.

Ovdje se nalazi popis namirnica i koliko dugo mogu biti zamrznute:

Hljeb, pecivo i kolači:

-Pečen hljebi pecivo – 2 do 3 mjeseca,
-Nepečen hljeb i pecivo – mjesec dana,
-Keksići od prhkog tijesta – 6 do 8 mjeseci,
-Pečeni kolači već zamrznuti – 2 do 3 mjeseca,
-Pečeni kolači svježi – mjesec dana,
-Pečene voćne pite – 6 do 8 mjeseci,
-Nepečene voćne pite – 2 do 4 mjeseca,
-Cheesecake – 2 do 3 mjeseca,
-Palačinke – 3 mjeseca,
-Vafli – mjesec dana.

Meso:

-Janjetina i teletina – 9 mjeseci,
-Svinjetina s kostima – 4 do 6 mjeseci,
-Svinjetina bez kosti – 4 do 12 mjeseci,
-Govedina s kostima – 4 do 6 mjeseci,
-Govedina bez kosti – do 12 mjeseci,
-Cijelo pile ili purica – 12 mjeseci,
-Komadi piletine – 9 mjeseci,
-Iznutrice – 3 do 4 mjeseca,
-Divljač – 3 do 4 mjeseca,
-Kuhana šunka – 2 mjeseca,
-Šunka koja je bila u konzervi – 1 do 2 mjeseca,
-Slanina – mjesec dana,
-Kobasice – 1 do 2 mjeseca,
-Kuhano ili pečeno meso – 2 do 3 mjeseca,
-Hrenovke – 1 do 2 mjeseca,
-Pržena piletina – 4 mjeseca,
-Jela od peradi – 4 do 6 mjeseci.

Hrana iz mora:

-Bijela riba – 6 mjeseci,
-Plava riba – 2 do 3 mjeseca,
-Dimljena riba – 2 mjeseca,
-Kuhana riba – 4 do 6 mjeseci,
-Kamenice – 2 do 3 mjeseca,
-Jastog – 12 mjeseci,
-Svježi škampi i jakobove kapice – 3 do 6 mjeseci,
-Lignje i školjke – 3 do 6 mjeseci,
-Morska hrana iz konzerve – 2 mjeseca.

Mlječni proizvodi i jaja:

-Maslac – 6 do 9 mjeseci,
-Margarin – 12 mjeseci,
-Mlijeko – 3 do 6 mjeseci,
-Svježi sir – mjesec dana,
-Tvrdi sir – 6 mjeseci,
-Mekani sir – 6 mjeseci,
-Sladoled – 2 mjeseca,
-Jogurt – 1 do 2 mjeseca,
-Sirova jaja (bez ljuske) – mjesec dana.

Voće, povrće i orašasti plodovi:

-Citrusno voće – 3 mjeseca,
-Ostalo voće – 9 do 12 mjeseci,
-Orašasti plodovi – 3 mjeseca,
-Povrće – 8 do 12 mjeseci.

Ostalo:

-Temeljac od mesa – 2 do 3 mjeseca,
-Supa od mesa – 2 do 3 mjeseca,
-Gulaš od mesa – 3 do 4 mjeseca,
-Supe i gulaši bez mesa – 2 do 3 mjeseca,
-Svježe napravljen sok – 6 mjeseci,
-Složenac – 3 mjeseca,
-Kuhana riža – 3 mjeseca,
-Kuhana tjestenina – 3 mjeseca,
-Pizza – 1 do 2 mjeseca,
-Začinsko i ostalo bilje – 12 mjeseci.

Stručnjaci kažu kako ne bi trebalo zamrzavati vakumiranu hranu, jaja u ljusci, Kuhana jaja, kafu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune, šunke, tjestenine ili jaja. Zatim, u duboko zamrzavanje nije dobro stavljati umake za salate u bocama, neotvorene konzerve, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patliđan, zelenu salatu, krompir (osim pirea), rotkvice, klice, gazirane napitke i pivo. Također, napominju kako je idealna temperatura zamrzavanja minus 18 stupnjeva Celzijusevih. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,