Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Osam namirnica koje su zdravije ako se jedu sirove

Preuzmite sliku

Neke namirnice se ne mogu jesti sirove, dok postoje one koje termičkom obradom gube vitamine i minerale.

Da li znate koja je hrana izuzetno zdrava kada se jede sirova?

Krastavci

Dok će neki od svježih krastavaca biti čorba, ipak ih je bolje jesti sirove. Mogu biti dio salate, niskokalorične užine ili se mogu koristiti kao dodatak humusu.

Špinat

Špinat je bogat vitaminima C i E, vlaknima, enzimima i aminokiselinama. Najbolje ga je konzumirati sirovog, kao dio salate, jer kuhanjem gubi ukus i aminokiseline, prenosi

Cvekla

Cvekla je hranljiva i bogata folatima koji su važni za razvoj mozga.

Mrkva

U poređenju sa kuhanom mrkvom, sirova mrkva je mnogo hranljivija.

Paradajz

Konzumiranje sirovog paradajza može odložiti mnoge bolesti, od dijabetesa do kamena u bubregu.

Crni luk

Sirovi luk sadrži hemikalije koje mogu da spriječe kancer pluća i prostate.

Brokule

Brokola je jedno od najzdravijih povrća, posebno ako se jede sirovo. Međutim, ako vam to ne zvuči privlačno, stavite ga u vruću vodu na minut-dva, kratko prokuhajte i ocjedite.

Bijeli luk

Ako ga jedete sirovog, bijeli luk vas hrani svojstvima važnim za borbu protiv kancera. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,