Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

8
Preuzmite sliku

Nemaju veze s hranom: Navike zbog kojih ne možete izgubiti višak kilograma

Kako se osjećate kada se pogledate u ogledalo? Jeste li zadovoljni u svome tijelu ili vidite bezbroj nerealnih “mana”?

Kada je riječ o gubljenju kilograma, upravo je stav koji imate prema čitavoj toj tematici, kao i prema hrani i vlastitom tijelu, ključan kako bismo uvidjeli u čemu je zaista problem i zašto ne gubimo kilograme, odnosno trebamo li ih uopće izgubiti.

Način na koji gledate sami sebe

Kada se pogledate u ogledalo, moguće je da vidite osobu s nedostacima. Osobu koja ima strije, masnoću na rukama i trbuhu, široke bokove. Ali problem uopće nije u osobi u ogledalu, nego u onoj koja stoji ispred ogledala. Nikakvo učenje o broju potrebnih kalorija i njihovu pažljivu unošenju neće dovesti do željenog gubitka kilograma jer nijedno poboljšanje fizičkog izgleda neće zadovoljiti onu osobu koja u ogledalu vidi sve najgore.

Štaviše, bit će upravo suprotno. Umjesto da se gledate u ogledalo i govorite sebi da ste ružni jer imate višak kilograma, recite da prihvatate svoje trenutno stanje, ali da znate da možete nešto učiniti u vezi s tim. Ne znate li kako se ohrabriti, možete potražiti pomoć psihologa ili psihoterapeuta, a taj novostvoreni odnos ljubavi prema sebi preslikat će se i na druga polja života.

  • Često mržnja prema odrazu u ogledalu vodi do iskrivljene slike o sebi, a kada i primite neki kompliment, ne vjerujte mu i mislite da vas osoba koja nam to govori obmanjuje ili da želi nešto od vas. Zamislite kako se osjeća dijete kojem u razredu govore da nije lijepo ni pametno. Upravo to radite i vi sebi kada kritizirate vlastiti odraz u ogledalu.

    Govorite li sebi da ionako ništa ne vrijedite te da jedan hamburger više ili manje neće ništa promijeniti, u to ćete uistinu u povjerovati. Emocionalne probleme hranit ćete hranom umjesto da osvijestite sve svoje kvalitete. Čak i ako zaista postoji veći višak kilograma, on vas ne definiše kao osobu. To je samo jedna od stavki kojima se trebate pozabaviti u svrhu poboljšanja zdravlja, a ne vaš smisao života.

  • Kada odlučite krenuti u borbu s kilogramima, treba otkriti i pravi uzrok njihova nakupljanja. Ako je riječ o fizičkom problemu, poput problema sa štitnom žlijezdom ili nuspojavi uzimanja kontraceptiva, problem je lakše riješiti jer znate da niste sami krivi za to. Međutim, ako je vaše prejedanje emocionalne naravi, treba shvatiti šta je bio okidač zbog kojeg ste nakupili kilograme.

    Često je riječ o narušenim porodičnim odnosima, narušenoj slici koju imate o samima sebi, a koja potiče od poruka koje su vam bile poslane od najranije dobi ili pak prekidima važnih odnosa te odbacivanja od druge strane, zbog čega mislite da ne vrijedite. Ali važno je shvatiti da samo vježbanje i pridržavanje strogog jelovnika neće riješiti suštinski uzrok. Ako je potrebno, treba se javiti i psihologu ili psihoterapeutu uz čiju će se pomoć dokučiti izvor problema. Treba biti svjestan činjenice da gubitkom kilograma problem koji vas je mučio neće nestati sam od sebe. I nakon što vaga pokaže nekoliko kilograma manje, treba nastaviti raditi na sebi i svojim snagama. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,