Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici otkrili koji element u krvi utiče na gubitak pamćenja i slabije učenje

Preuzmite sliku

Popularno

Protein koji se akumulira u krvi vjerojatno je povezan s gubitkom pamćenja i poteškoćama pri učenju u osoba starije životne dobi, pokazuje istraživanje američkih znanstvenika i otvara izglede za borbu protiv slabljenja kognitivnih sposobnosti.

Molekulu B2M (Beta-2-mikroglobulin) identificirali su naučnici sa sveučilišta San Francisco u Kaliforniji kao element koji “negativno utječe na kognitivne funkcije i njihovu obnovu” u odrasle osobe, navode u radu u časopisu Nature Medicine.

Koncentracije B2M “povišene su” u krvi osoba starije životne dobi. Jednak je učinak utvrđen u laboratorijskih miševa.

U jednom od istraživanja ubrizgavane su doze B2M u krv ili izravno u mozak još mladih miševa, a posljedica je bila oštećenje funkcije učenja i pamćenja i smanjenje procesa obnove neurona.

Međutim, čini se da djelovanje te molekule nije trajno jer 30 dana nakon ubrizgavanja nije više bilo deficita u učenju i pamćenju, što govori da učinci proteina na slabljenje kognitivnih funkcija nisu bespovratni, piše Nature.

“Oduševljeni smo tim rezultatima jer pokazuju potencijalne načine da se kognitivni poremećaji preokrenu u drugom smjeru”, napisao je jedan od autora članka Saul Villeda (Sveučilište Kalifornija San Francisco).

Starenje se povezuje s progresivnim padom kognitivne funkcije i progresivnim usporavanjem procesa obnove neurona u mozgu.

“Starenje je glavni rizični faktor za neurodegenerativne bolesti tipa demencije poput Alzheimerove bolesti”, navode naučnici.

Ističu da je “nužno bolje upoznati mehanizam koji vodi starenju mozga kako bi mozak bio manje izložen kognitivnoj disfunkciji”, a molekula B2M mogla bi u tome biti dobar početak.

U drugome istraživanju isti su znanstvenici eliminirali genetskim sredstvima molekulu B2M u miševa i “ustanovili da stari miševi lišeni B2M ne pate od gubitka pamćenja”, navodi Saul Villeda.

Sljedeći je korak razviti molekulu koja blokira učinke proteina B2M ili je uklanja iz krvi osoba starije životne dobi. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,