Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najgore kombinacije namirnica sa praznične trpeze

Preuzmite sliku

Popularno

Pravilno kombinovanje hrane je posljednjih nekoliko godina zvanično najbolji način za održavanje kilaže bez gladovanja, ali tokom novogodišnjih i božićnih praznika mnogi ljudi krše ova pravila. Zapravo, većina nije ni svjesna da neke kombinacije treba izbjegavati.

“Svakako treba uživati u bogatoj trpezi domaćih prazničnih specijaliteta ali jedite mudro da se slavlja ne završe onako kako ne želite. Nije problem samo višak kilograma, uobičajeni problemi zbog prejedanja i pogrešnog kombinovanja hrane mogu biti mnogo ozbiljniji”, upozorava nutricionista Branka Mirković.

Prema njenim riječima, najgore što možete da uradite za svoj organizam tokom praznika jeste da zaboravite na sve kočnice, i u potpunosti se prepustite uživanju u lošim kombinacijama namirnica.

Možda ćete se osjećati dobro u trenutku dok jedete, ali već sutradan ćete se pokajati.

Evo šta treba da izbjegavate:

  • krompir-meso
  • Krompir i meso

    Ubjedljivo najčešća i najgora kombinacija od svih. Domaće pečenje iz rerne idealno se slaže sa pečenim, sočnim krompirom, ali vašem organizmu ta kombinacija ne prija ni izbliza onoliko koliko prija vašim nepcima.

    “Pojedite predjelo ili supu, čorbu, napravite pauzu, pa meso sa salatom i drugim povrćem. Krompir ne kombinujte sa mesom ili ribom. Krompir, tjesteninu i ostale ugljene hidrate jedite uz povrće i mliječne proizvode”, savjetuje nutricionista.

    Riba i mliječni proizvodi

    Ako ste planirali da tokom praznika uživate u ribi, onda bi najbolje bilo da izbjegavate sireve i ostale mliječne proizvode. Ovo spada takođe u jednu od težih kombinacija.

    “Nikad ne jedite ribu sa mliječnim proizvodima, već isključivo sa povrćem. Pogrešne kombinacije otežavaju varenje, obrok se duže zadržava u stomaku, osjeća se tromost, manjak energije koji neki prepoznaju kao glad i nastave da jedu”, otkriva Branka.

  • torta-jogurt-desert-jagode
  • Slatkiši odmah poslije jela

    Naravno, najbolje bi bilo da desert preskočite u potpunosti. Ali, ako baš ne možete da odolite, onda poslušajte savjet stručnjaka i sačekajte bar sat vremena nakon obroka prije jedenja slatkiša.

    “Kolač bi bilo najbolje da pojedete tek nekoliko sati poslije obroka. Ako unosite novu hranu a prethodna se nije svarila dolazi do fermentacije i vrenja, nadutosti i truljenja hrane u želucu”, ističe ona.

    Alkohol i slatkiši

    Bez ove dvije stvari je zaista teško zamisliti bilo kakvu proslavu, ali činjenica je da je ovo prava bomba za vaš organizam. Ne radi se samo kalorijama, već i o posljedicama koje sve ovo može da ostavi na vaš organizam.

    “Treba znati da je alkohol zapravo fermentisani šećer sam po sebi, pa dodavanje još šećera nije pametna ideja. Alkoholna pića se piju uz obrok, a samo sa laganim šampanjcem može

  • praznicna trpeza
  • da se nazdravi uz desert”, savjetuje Branka Mirković.

    Slano i masno

    Ove dvije riječi možda najbolje opisuju klasičnu trpezu, ali imajte na umu da ovakvim vidom ishrane sebi činite medvjeđu uslugu. Ako ste već odlučili da jedete masno pečenje, onda dajte sve od sebe da izbjegnete slanu salatu. Bolje uzmite neku kiselu ili ljutu salatu, i vaše arterije će vam biti zahvalne.

    (24sata.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje