Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Koliko je zeleni krompir opasan po zdravlje?

Preuzmite sliku

Krompir je jedan od glavnih sastojaka u svakoj kuhinji. No, je li opasno jesti krompir koji je poprimio zelenu boju?

Od zelenog krompira može vam pozliti, a što je zeleniji, to je otrovniji. Krompir zelenu boju poprimi zbog hlorofila, no zelena boja pokazuje da su prisutne i neke druge stvari koje su otrovne. U pitanju je solanin, otrovni alkaloidni spoj koji je opasan po zdravlje. Ovaj spoj otrovan je čak i u malim količinama, prenosi N1.

Solanin se može naći i u zelenim dijelovima krompira, ali u klicama. Prema tome, ne biste trebali konzumirati zeleni, smežurani ili proklijali krompir.

Američki nacionalni zdravstveni institut navodi da nikad ne biste trebali jesti krompir koji je zelen ispod kore. Međutim, ako krompir nije previše zahvaćen zelenom bojom i klicama, ti dijelovi se mogu odstraniti nakon čega se krompir može sigurno konzumirati.

Ako dođe do trovanja, mogu se pojaviti gastrointestinalni simptomi nakon osam do deset sati. Gastrointestinalni simptomi uključuju bol u stomaku, proljev, raširene zjenice, temperaturu, mučninu, povraćanje, usporeno disanje, nižu temperaturu od normalne i glavobolju, piše Medline.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,