Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koliko će jaja biti zdrava zavisi i od načina pripreme

Preuzmite sliku

Jaja su nevjerovatno hranjiva namirnica i sadrže relativno malo kalorija.

Ona su bogata bjelančevinama, vitaminima, mineralima, zdravim mastima i raznim drugim hranjivim supstancama u tragovima, prenosi N1.

Ipak, način na koji pripremate jaja može da utiče i na njihovu hranljivost.  Na osnovu analize najpopularnijih metoda pripremanja jaja došlo se do najzdravijeg načina njihovog pripremanja.

Kuhana

Tvrdo kuhana jaja kuvaju se u ljusci u kipućoj vodi između šest i 10 minuta, u zavisnosti od toga koliko želite da žumanjce bude tvrdo. Što ih duže budete kuhali, žumanjce će postati čvršće.

Poširana

Poširana jaja se pripremaju tako što se razbiju u vrućoj vodi i kuhaju se od dva do tri minuta.

Pržena

Pržena jaja se razbiju u nauljenu vruću tavu i možete ih pržiti samo s jedne strane kako biste dobili jaje na oko ili s obje strane.

Pečena

Pečena jaja pripremaju se u posudi za pečenje u vrućoj rerni.

Kajgana

Kajgana se priprema tako da se jaja izmute u posudi, a onda sipaju u vruću nauljenu tavu i miješaju na umjerenoj temperaturi dok se ne ispeku.

Omlet

Da biste napravili omlet, jaja se izmute, pa sipaju u vruću nauljenu tavu i polako prži na umjerenoj temperaturi dok ne postanu čvrsta. Za razliku od kajgane, omlet se ne miješa nakon što se jaja sipaju u tavu.

Mikrovalna

Mikrovalne mogu da se koriste za pripremanje jaja na mnogo različitih načina. Za kuhanje jaja u mikrovalnoj potrebno je manje vremena nego za šporetu.  Međutim, obično nije dobra ideja jaja u ljusci pripremati na ovaj način jer se pritisak u njima može brzo povećati i ona mogu da eksplodiraju.

Kuhanjem jaja neke hranjive supstance mogu postati lako svarljive

Kuhanje jaja čini ih sigurnijima za jelo, a takođe olakšava probavu nekih njihovih hranjivih sastojaka. Jedan od primjera za to su proteini u jajima. Studije su pokazale da ona postaju lako svarljiva kada se zagriju.
Nedavno istraživanje otkrilo je da bi ljudsko tijelo moglo da koristiti 91 posto proteina u kuhanim jajima, u poređenju sa samo 51 odsto u sirovim jajima, piše Healthline.

Smatra se da do ove promjene u varenju dolazi jer toplota prouzrokuje strukturne promjene u proteinima jaja.

U sirovim jajima velika proteinska jedinjenja su odvojena jedna od drugih i sklupčani u složene, uvijene strukture. Kada su proteini kuhani, toplota prekida slabe veze koje ih drže u formi. Proteini tada stvaraju nove veze sa ostalim proteinima oko sebe. Te nove veze u kuhanom jajetu lakše su za vaše tijelo.

Proteini u sirovim jajima takođe mogu da ometaju dostupnost mikrohranjivog biotina. Jaja su dobar izvor biotina, koji je važan hranjivi sastojak koji se koristi u metabolizmu masti i šećera. Takođe je poznat kao vitamin B7 ili vitamin H.

U sirovim jajima protein u bjelancima nazvan avidin veže se na biotin, čineći ga nedostupnim za upotrebu. Međutim, kada se jaja kuhaju, toplota prouzrokuje strukturne promjene u avidinu, što ga čini manje efikasnim u vezivanju na biotin. To olakšava apsorpciju biotina.

Iako kuhanje jaja čini neke hranjive supstance lako svarljivim, one mogu oštetiti druge.

Ovo nije neobično. Kuhanje većine namirnica za rezultat ima smanjenje nekih hranjivih sastojaka, posebno ako se pripremaju na visokim temperaturama i dužem vremenskom periodu.

Studije su ispitale ovaj fenomen u jajima. Jedno istraživanje je otkrilo da se u jajima kuhanjem smanjuje udio vitamina A za oko 17 do 20 odsto.

Kuhanje takođe može značajno da smanji broj antioksidanata u jajima, a jedno istraživanje pokazalo je da uobičajene metode pripremanja, uključujući mikrovalnu, kuhanje i prženje jaja, smanjuju broj određenih antioksidanata za šest do 18 odsto.

Takođe, kad se jaja pripremaju na visokim temperaturama, holesterol u njima može da oksidira i stvarori jedinjenja poznata kao oksisteroli. Neke ljude to zabrinjava, budući da su oksidirani holesterol i oksisteroli u krvi povezani sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Sve u svemu, kraće i manje zagrijavajuće metode kuhanja dovode do manje oksidacije holesterola i pomažu u zadržavanju većine hranjivih sastojaka u jajima. Iz tog razloga pečena u rerni i kuhana (tvrda ili meka) jaja mogu biti najzdravija za jelo. Ovi načini pripremanja takođe ne dodaju nikakve nepotrebne kalorije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,