Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kada i kako možete početi vježbati nakon poroda?

Preuzmite sliku

Povratak u formu nakon poroda je individualan, i uveliko ovisi o vremenu koje je potrebno da se tijelo žene oporavi od traume – poroda.

Fizioterapeut Susan Clinton koja je vodila istraživane na temu boli u zdjelici nakon poroda, ističe kako se tokom trudnoće i poroda mišićno tkivo rasteže i potrebno je vrijeme da se oporavi. Mišići su nakon poroda duži i mekši što uzrokuje bolove u zglobovima zdjelice. Ali s vremenom se žena može vratiti vježbanju, samo treba obratiti pažnju na svoje tijelo i savjetovati se sa doktorom.

Imajte na umu:

Ako niste imale težak vaginalni porod, možete započeti s laganim vježbama gotovo odmah nakon poroda, ali nakon savjetovanja sa doktorom. Ako ste imale porod putem carskog reza, možda ćete morati pričekati duže s vježbanjem. Budite nježne prema svom tijelu i posavjetujte se s liječnikom.

Pješačite 30 minuta dnevno, to je dobar početak

Ako volite trčanje i osjećate se spremno za njega, obavite ‘test skokova’. Ako možete 20 puta zaredom skočiti, a nakon toga se nakašljati četiri puta bez isticanja mokraće ili drugih komplikacija, onda ste spremne za trčanje. Vježbanje ne smeta ako dojite. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,