Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Jedno jaje dnevno pomaže u rastu kod djece

Preuzmite sliku

Istraživanje provedeno u Ekvadoru je dokazalo da jedno jaje dnevno može pomoći djeci u rastu.

Nije važno da li će djeca jesti tvrdo ili meko kuhana, pečena jaja, jer je očigledno da djeluje.

To bi mogao biti jeftin način da se spriječi zaostajanje u razvoju, prema istraživačima u časopisu Pediatrics. Prve dvije godine života su ključne za razvoj i rast, zbog toga je svako zaostajanje u razvoju uglavnom nepovratno, prenosi 1mhealthtips.com

Šta uzrokuje zaostajanje u razvoju?

Loša ishrana je vodeći uzrok zaostajanja u razvoju, zajedno sa dječijim bolestima i infekcijama. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 155 miliona djece mlađe od pet godina je prenisko za svoj uzrast.

Istraživanje je sprovedeno na djeci od 3 do 9 mjeseci. Učestvovalo je 163 majki sa svojom djecom, djeca su bila u potpunosti zdrava. Sve bebe su pregledane, izvagane i izmjerene na početku istraživanja, i poslije pola godine.

Na početku istraživanja, 37% djece koja su kasnije dobivala po jedno jaje na dan bilo je usporenog rasta, dok je u kontrolnoj grupi bilo 26 % takve djece.

Do kraja istraživanja, to se značajno promijenilo: u skupini djece koja je dobivala po jedno jaje na dan bilo je 21% djece s usporenim rastom, dok je u kontrolnoj skupini već bilo 29 % djece koja zaostaju u rastu i razvoju.

Uzimajući u obzir i druge faktore, djeca koja su dobivala jaja su imala oko 47% manji rizik od zaostajanja u razvoju, te čak 74% manju šansu da će biti pothranjena.

“Jaje je hranjiva komplementarna hrana koja se može uvesti kao dio različite prehrane, kad majka odluči započeti komplementarnu ishranu, ali nikad prije četiri mjeseca.”, kaže Prof. dr. Mary Fewtrell, voditeljica Odsjeka za nutricionizam na Royal koledžu za pedijatriju i dječje zdravlje u Londonu.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje majkama širom svijeta da doje djecu isključivo u prvih 6 mjeseci kako bi postigli optimalan razvoj, rast i zdravlje. Nakon prvih 6 mjeseci, novorođenčadi treba dati hranjive dopunske namirnice i nastaviti dojenje do dobi od 2 godine ili više.

Oni ističu da je važno da djeca jedu raznovrsnu hranu. Najbolje je davati hranu bogatu proteinima, mogu uključivati jaja, ali i ribu, posebno masnu ribu, mliječne proizvode i meso. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,