Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrana koja izaziva nadutost: Zbog ovih namirnica vam stomak izgleda veći

Preuzmite sliku

Da li vam je poznat onaj osjećaj kao da ste pojeli balon, iako se uopšte niste prejeli? Hrana koja izaziva nadutost bi definitivno mogla da izazove takvu nelagodnost.

Ne, niste se ugojili ali stomak vam sada sigurno izgleda vizuelno veće i osjećate nelagodu. Manje je važno koliko ste pojeli, već šta ste pojeli. Posebno ako imate osjetljiv stomak, i najmanja količina hrane sa ove liste može izazvati nadutost, piše Lepota i zdravlje.

Otkrijte koje namirnice je najbolje da izbjegavate ili ih unosite umjereno

Bijeli hljeb

Hljeb i peciva od bijelog pšeničnog brašna bi bilo idealno isključiti iz ishrane. Napravljeni su od prerađenih žitarica koje sadrže zanemarljivu količinu hranljivih materija. Nemaju  nikakvu koristi za vaše zdravlje, a posebno ne za figuru. Uz to, sadrže i kvasac koji također doprinosu nadutosti.

 • Kada birate pecivo ili hljeb, obratite pažnju na onaj koji se priprema bez upotrebe kvasca ili od brašna od cijelog zrna žitarica. I jedna i druga opcija su zdrava alternativa bijelom hljebu.

  Gazirana pića

  Pića sa ugljen-dioksidom dovode do privremenog povećanja zapremine želuca usled nagomilavanja gasova iz pića u njemu. Nadutost traje od sat vremena do tri sata i često izaziva osjećaj težine i nelagodu. Pored toga, gazirana pića sadrže nevjerovatnu količinu šećera koji, nažalost, neće napustiti vaše tijelo poslije nekolliko sati, već će formirati masna skladišta.

 • Hrana pržena u dubokom ulju

  Čips, pomfrit i druga brza hrana su nezdravi i mogu biti štetni po vaše tijelo. Osjećaj težine, nadutost, nelagodnost u stomaku su zagarantovani u svakom slučaju. Takve namirnice sadrže veliku količinu šećera, soli, začina, raznih konzervansa i drugih hemijskih aditiva koje ne želite u svom organizmu. Između ostalog, brza hrana je bogata trans-mastima, koje mogu da izazovu zapaljenje u želucu. Umjesto toga, možete napraviti domaći pomfrit ili krompir i čips iz rerne.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,