Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Greške koje najčešće pravite u kuhinji, a opasne su za zdravlje

Preuzmite sliku

Popularno

Sigurnost hrane vrlo je važna, iako se možda ne čini tako. Već i male greške u kuhinji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, tvrde stručnjaci koji su za portal Oola naveli neke od njih.

Ovo je popis najčešćih grešaka koje ljudi rade a da toga nisu niti svjesni, prenosi index.hr.

Odmrzavanje namirnica na kuhinjskom stolu

Korištenje kuhinjskog stola za odmrzavanje namirnica smatra se opasnom zonom jer temperatura u kuhinji može biti pogodna za razmnožavanje patogenih bakterija. Ako želite odmrznuti hranu, najbolje je to učiniti u frižideru.

Nedovoljno kuhano ili pečeno meso

Jedenje nedovoljno kuhane govedine može dovesti do E. coli, salmonele i listerije. Ako želite konzumirati meso poput kotleta, goveđeg odreska, janjetine ili svinjetine, tada bi unutarnja temperatura namirnice trebala doseći najmanje 63 stepena celzijusa. Što se tiče mljevenog crvenog mesa, temperatura bi trebala doseći od 71 do 74 stepeni celzijusa. Piletinu treba pripremati na 74 stepena celzijusa jer se na toj temperaturi mogu uništiti svi štetni mikroorganizmi.

Higijena ruku

Ako rukujete bilo kojom vrstom hrane i ne operete ruke dobro, širite mnoštvo bakterija posvuda. Prije nego što dodirnete hranu, operite ruke sapunom i vodom.

Pomagala za pranje i brisanje u kuhinji

Jednom kad pomagala za pranje posuđa dobiju neugodan miris, vrijeme je za baciti ih. Također, najbolje je kuhinjski stol obrisati papirnatim ubrusom, a ne kuhinjskom krpom. Spužve uvijek držite na suhom mjestu.

Ostavljanje hrane da odstoji prije konzumacije

Ako hranu ostavite da odstoji sat do dva prije nego što je konzumirate, velika je mogućnost da će se razmnožiti razne bakterije. Hranu je odmah nakon kuhanja najbolje pojesti ili spremiti u posudu i staviti je u frižider.

Pranje sirovih namirnica

Prije kuhanja sirovih namirnica važno je isprati sve moguće bakterije koje su došle iz tla u kojem su bile posađene.

“Perite namirnice pod vodom kako biste uklonili svaku tvrdokornu prljavštinu. Guljenjem nećete ništa postići osim da će bakterije s vanjske površine ući u jestivi dio voća ili povrća”, savjetuje dijetetičarka Kelly Plowe.

Pranje piletine

Piletinu nikad, ali nikad ne biste trebali prati pod vodom. Pranjem pilećeg mesa, upozoravaju zdravstveni stručnjaci, širi se potencijalno opasna bakterija, jedan od glavnih uzročnika trovanja hranom.

Pripazite gdje spremate namirnice u frižideru

Vrata frižidera su najtoplije mjesto u njemu pa se u njima ne preporučuje čuvanje jaja i mliječnih proizvoda. Ono što tamo možete pohraniti su voda, sokovi i začini.

Na vrhu police trebale bi se nalaziti namirnice koje se ne moraju ponovno kuhati poput primjerice ostataka od ručka.

Donja polica je predviđena za jaja, mliječne proizvode i sirovo meso. Najniža polica je najbolja za hranu koju želite držati na najhladnijem mjestu u frižideru.

Ladice su rezervisane za voće i povrće, no paradajz, luk, tikvicu ili krompir ne biste trebali stavljati u frižider. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,