Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Alergija na polen: Evo koji lijek će vam pomoći

Preuzmite sliku

Ne uživaju svi u proljeću i cvjetanju biljaka. Ako vas muči alergija na polen, pozovite u pomoć kvercetin.

Svrab očiju, curenje nosa, suzenje očiju i kihanje, postaće prošlost… Naime, kvercetin je prirodni antihistaminik i za razliku od lijekova, ne izaziva nuspojave.

Kako pomaže kvercetin?

Nutritivno, kvercetin je klasifikovan kao flavonoid – jedinjenje koje daje boju voću i povrću. Flavonoidi također djeluju kao antioksidansi, koji neutrališu oksidativni stres koji stoji iza gotovo svih hroničnih bolesti.

Da biste razumjeli kako kvercetin smanjuje alergijsku reaktivnost, razmotrite kako alergeni aktiviraju naš imunološki sistem. Kod osjetljivih ljudi, polen i druge supstance u našem okruženju pokreću proizvodnju IgE antitijela. Ovi molekuli uzrokuju da mastociti i bazofili oslobađaju histamin i druge molekule koji posreduju alergijama. A kvercetin spriječava oslobađanje histamina. Međutim, treba mu malo više vremena da to uradi nego što treba lijekovimaa. Njegova prednost jeu tome što ne izaziva nuspojave koje su karakteristične za antihistaminike.

 • Gdje pronaći kvercetin?

  Ako već jedete biljnu ishranu duginih boja, vjerovatno unosite kvercetin skoro svaki dan. Najviše ga ima u crnom i crvenom luku, trešnjama, borovnicama, brusnicama, kupinam, grožđu, jabukama, brokulama, špinatu, kelju, paprikama, mladom luku i komoraču. Osim toga, crni čaj i crveno vino također obiluju kvercetinom. Začinsko bilje (uključujući peršun, žalfiju, timijan, origano, vlasac i kopar) također su dobri izvori.

  Međutim, biodostupnost kvercetina uveliko varira među namirnicama. Luk daje više bioraspoloživog kvercetina nego jabuke. Pošto je kvercetin lipofilno jedinjenje (što znači da se lakše rastvara u masti nego u vodi), kombinujte navedene nanirnice s maslinovim ili kokosovim uljem.

  Osim što će vam pomoći da se izborite s alergijama, kvercetin će…

  Poboljšati zdravlje mozga:

  Nekoliko studija je identifikovalo neuroprotektivne prednosti kvercetina. Kao antioksidant, može ublažiti degenerativne procese povezane sa starenjem. A njegova antiinflamatorna svojstva mogu zaštititi od progresije neurodegenerativnih poremećaja posredovanih upalom.

  Sačuvati srce:

  Zajedno sa drugim flavonoidima, kao što su resveratrol i katehini, kvercetin može pomoći u smanjenju rizika od ateroskleroze, akumulacije plaka u arterijama koje mogu dovesti do srčanog i moždanog udara. Takođe može sniziti nivo lošeg holesterola i krvni pritisak, piše Lepota i zdravlje.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,