Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ako želite da smršate, jedite ih što češće

Preuzmite sliku

Popularno

Ako imate nekoliko kilograma viška, još uvijek nije kasno da počnete sa mršavljenjem i tijelo dovedete u top formu. 

Postoji nekoliko namirnica koje na potpuno prirodan način započinju proces razgradnje masti, ubrzavaju metabolizam i pored toga, umanjuju apetit. Masno tkivo nije neuništivo, u njegovu eliminisanju osim nezaobilaznog vježbanja pomaže i konzumiranje ove hrane.

Grejp

Samo pola svežeg grejpfruta ili 250 ml cijeđenog soka blokira enzime koji su u tijelu zaduženi za pohranjivanje masnoća. Sastav vode od čak 90% odgovorno je za ubrzavanje metabolizma i samim time sagorijevanje masnoća.

  • Celer

    Eterična ulja kojima obiluju stabljike celera ubrzavaju probavu i podstiču apsorpciju hrane u tijelu. Celer sadrži velike količine kalijuma, elementa odgovornog za izlučivanje vode iz tijela. Iako se u našoj kuhinji celer koristi najčešće kao dodatak supama, njegove vrijednosti su maksimalno iskorištene jedino kada se konzumira svjež.

    Avokado

    Folna kiselina kojom avokado obiluje tijelu pomažu da hranu pretvori u energiju, dok vlakna pomažu kod varenja, stavarju osjećaj sitosti i sprječavaju prejedanje.

  • Chilli paprika

    Kapsaicin, koji se nalazi u ljutim paprikama sprječava pretvaranje nezrelih masnih ćelija u zrele masne ćelije. Preporučuje se barem jednom dnevno u glavni obrok dodati pola kašike mljevene chilli paprike.

    Limun

    Prirodno topivo vlakno iz limuna, pekticin zaslužan je za upijanje masnoća nakupljenih u tijelu, dok usporava probavni proces istovremeno zadržavajući osjećaj sitosti i smanjujući potrebu za nezdravim međuobrocima. Vitamin C u limunu podstiče proizvodnju karnitina, aminokiseline uz koju se masnoće pretvaraju u energiju. Najbolje bi bilo jutro započeti sa svježe cijeđenim sokom limuna pomiješanim s jednim decilitrom tople vode. (stil.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,