Da li vino stvarno može da vam pomogne da budete zdravi, osim što pomaže da život bude ljepši?
O da, ispijanje vina ima brojne zdravstvene benefite, ali ključna riječ, koja možda kvari zabavu, je – umjereno. Američko udruženje za zdravlje srca kaže da to „umjereno“ znači oko 2dl dnevno, maksimalno. Evo šta vam sve dobro to donosi:
Duži životni vijek
Osobe koje piju vino imaju za 34 posto nižu stopu smrtnosti u odnosu na one koje piju pivo ili žestoka pića.
Izvor: Finska studija na 2.468 ljudi, u periodu od 29 godina, objavljena 2007. godine u časopisu Journals of Gerontology.
Smanjen rizik od srčanog udara
Oni koji umjereno piju vino, a pate od visokog krvnog pritiska, imaju 30 posto manje šansi da dožive srčani udar, u odnosu na ljude koji ne piju vino.
Izvor: Istraživanje Harvardske škole za javno zdravlje, urađeno na 11.711 ljudi, u periodu od 16 godina. Objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine, 2007. godine.
Smanjen rizik od srčanih obljenja
Tanini iz crnog vina sadrže procijanidine, koji čuvaju od srčanih oboljenja. Vina sa Sardinije i juga Francuske, sadrže više procijanidina od drugih vina.
Izvor: Studija obavljena na Univerzitetu Queen Mary u Londonu, objavljena 2006. godine u časopisu Nature.
Smanjen rizik od dijabetesa tipa 2
Ljubitelji vina imaju 30 posto manje šansi da razviju dijabetes tipa 2, u odnosu na one koji ne piju.
Izvor: Sudija rađena tokom 12 godina u amsterdamskoj univerzitetskoj bolnici, objavljena u časopisu Diabetes Care, 2005 godine.
Smanjen rizik od moždanog udara
Vjerovatnoća da osoba dobije moždani udar izazvan krvnim ugruškom smanjuje se za oko 50 posto kod osoba koje piju umjerene količine alkohola.
Izvor: Sudija Univerziteta Columbia obavljena na 3.176 osoba u periodu od osam godina, objavljena u časopisu Stroke, 2006. godine.
Smanjen rizik od katarakte
Osobe koje umjereno piju alkohol imaju 32 posto manje šansi da dobiju kataraktu u odnosu na one koje ne piju; osobe koje piju vinu imaju 43 posto manju vjerovatnoću za ovaj zdravstveni problem, u odnosu na osobe koje pretežno piju pivo.
Izvor: Studija urađena u Irskoj, na 1.379 ispitanika, objavljena u časopisu Nature, 2003. godine.
Smanjen rizik od raka debelog creva
Vino, a naročito crveno, kada se pije umjereno, smanjuje rizik od raka debelog creva za 45 posto.
Izvor: Studija sa univerziteta Stony Brook, urađena na 2.291 ispitaniku, objavljena u časopisu American Journal of Gastroenterology, 2005 godine.
Usporava propadanje moždanih ćelija
Propadanje moždanih funkcija odvija se brže kod osoba koje ne piju alkohol, nego kod onih koje umjereno piju.
Izvor: Univerzitet Columbia, studija na 1.416 osoba, objavljena u časopisu Neuroepidemiology, 2006 godine.
(elle.rs)