Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

8 zdravstvenih benefita koje vam donosi ispijanje vina

Preuzmite sliku

Popularno

Da li vino stvarno može da vam pomogne da budete zdravi, osim što pomaže da život bude ljepši?

O da, ispijanje vina ima brojne zdravstvene benefite, ali ključna riječ, koja možda kvari zabavu, je – umjereno. Američko udruženje za zdravlje srca kaže da to „umjereno“ znači oko 2dl dnevno, maksimalno. Evo šta vam sve dobro to donosi:

  • zena crno vino
  • Duži životni vijek

    Osobe koje piju vino imaju za 34 posto nižu stopu smrtnosti u odnosu na one koje piju pivo ili žestoka pića.

    Izvor: Finska studija na 2.468 ljudi, u periodu od 29 godina, objavljena 2007. godine u časopisu Journals of Gerontology.

    Smanjen rizik od srčanog udara

    Oni koji umjereno piju vino, a pate od visokog krvnog pritiska, imaju 30 posto manje šansi da dožive srčani udar, u odnosu na ljude koji ne piju vino.

    Izvor: Istraživanje Harvardske škole za javno zdravlje, urađeno na 11.711 ljudi, u periodu od 16 godina. Objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine, 2007. godine.

    Smanjen rizik od srčanih obljenja

    Tanini iz crnog vina sadrže procijanidine, koji čuvaju od srčanih oboljenja. Vina sa Sardinije i juga Francuske, sadrže više procijanidina od drugih vina.

    Izvor: Studija obavljena na Univerzitetu Queen Mary u Londonu, objavljena 2006. godine u časopisu Nature.

    Smanjen rizik od dijabetesa tipa 2

    Ljubitelji vina imaju 30 posto manje šansi da razviju dijabetes tipa 2, u odnosu na one koji ne piju.

    Izvor: Sudija rađena tokom 12 godina u amsterdamskoj univerzitetskoj bolnici, objavljena u časopisu Diabetes Care, 2005 godine.

  • crno-vino-grozdje
  • Smanjen rizik od moždanog udara

    Vjerovatnoća da osoba dobije moždani udar izazvan krvnim ugruškom smanjuje se za oko 50 posto kod osoba koje piju umjerene količine alkohola.

    Izvor: Sudija Univerziteta Columbia obavljena na 3.176 osoba u periodu od osam godina, objavljena u časopisu Stroke, 2006. godine.

    Smanjen rizik od katarakte

    Osobe koje umjereno piju alkohol imaju 32 posto manje šansi da dobiju kataraktu u odnosu na one koje ne piju; osobe koje piju vinu imaju 43 posto manju vjerovatnoću za ovaj zdravstveni problem, u odnosu na osobe koje pretežno piju pivo.

    Izvor: Studija urađena u Irskoj, na 1.379 ispitanika, objavljena u časopisu Nature, 2003. godine.

    Smanjen rizik od raka debelog creva

    Vino, a naročito crveno, kada se pije umjereno, smanjuje rizik od raka debelog creva za 45 posto.

    Izvor: Studija sa univerziteta Stony Brook, urađena na 2.291 ispitaniku, objavljena u časopisu American Journal of Gastroenterology, 2005 godine.

    Usporava propadanje moždanih ćelija

    Propadanje moždanih funkcija odvija se brže kod osoba koje ne piju alkohol, nego kod onih koje umjereno piju.

    Izvor: Univerzitet Columbia, studija na 1.416 osoba, objavljena u časopisu Neuroepidemiology, 2006 godine.

    (elle.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje