Srijeda, 26. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto neke majice i veste imaju V-izrez? Nije samo stvar mode…

Preuzmite sliku

Jeste li se kada pitali jesu li tako krojene samo zbog nečijeg pojma estetike ili V-izrez ima neku svrhu?

Prema online trgovini odjeće The Adair Group, V izrez se u dizajnu odjeće pojavljuje tek 1960. godina i to kako bi vestama i džemperima dao ljepši oblik, a zaslužan je navodno za dojam dužeg i uglatijeg lica, što je po mnogima poželjna karakteristika.

V-izrez navodno i onima s previše okruglim ili kockastim oblikom lica daje ovalniji ili uglastiji dojam, ali postoji još jedan razlog zašto su kreatori odjeće brzo prihvatili takav dizajn.

– Danas je samo stvar stila, ali kad je Benjamin Russell 1926. godine kreirao mušku sportsku majicu poznatu kao sweatshirt, iz praktičnih je razloga na nju stavio i V-izrez, s pojačanom tkaninom ispod vrata – objasnio je dizajner kompanije Russell Athletic. Ta je majica naime, kaže on, zamišljena kao gornji dio nogometnog dresa, pa je na njen vrh deblji komad tkanine u obliku slova V ušiven – da upija znoj.

– Osim toga, ti su pojačani šavovi pomagali i održati oblik majice u dijelu oko vrata – objasnio je, a nakon završetka Drugog svjetskog rata dolazi do procvata tekstilne industrije pa se javlja i potreba da se u mušku odjeću unesu i boje; jer je do tad uglavnom bijela ili crna; i da joj se ‘modernizira’ dizajn.

Tako se sve više počinje koristiti i V izrez koji je s godinama od obične sportske majice prešao i na veste i majice s kapuljačom. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,