Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li za ove običaje? U svijetu se vjeruje da ove namirnice donose sreću u Novoj godini!

Preuzmite sliku

Popularno

Tradicionalno, na Staru godinu točimo šampanjac, no što je s jelovnikom i hranom?

Naravno, to ovisi o tome gdje živite, jer u različitim kulturama vjeruje se da određena hrana donosi sreću u nadolazećoj godini.

Ove novogodišnje prehrambene tradicije iz cijelog svijeta imaju jedinstvena značenja, a dodavanje ove hrane za sreću u vaše planove za zabavu izvrstan je način da pozdravite staru godinu, kako piše Real Simple.

1. Kupus

Kiseli kupus ili neka vrsta kupusa. Ova tradicija dolazi iz Njemačke i istočne Evrope i ukorijenjena je u jednostavnoj logistici: kasna jesenska berba zajedno s procesom fermentacije od šest do osam sedmica, znači da je kiseli kupus spreman kad dođe Nova godina, prenosi Tuzlanski.ba.

Kupus na Novu godinu također je prožet simbolikom – niti u kiselom kupusu, mogu simbolizirati: dug život, dok kupus može predstavljati novac.

2. Kukuruzni hljeb

Jedna stvar koja je zajednička mnogim novogodišnjim jelima za sreću. Kukurzni hljeb predstavlja ili čak izgleda kao nešto što predstavljaju bogatstvo i sreću.

  • Zlatna nijansa i često okrugli oblik kukuruznog hljeba (posebno kada se pravi u tavi od lijevanog željeza) predstavlja zlato i očigledan je simbol sreće u Novoj godini.

    3. Zelena hrana

    Poznato je da je sama zelena boja za Novu godinu sretna. Sve se vrti oko zelene boje, koja simbolizira novac i blagostanje. Također, prema nekim tradicijama koje su ukorijenjene na jugu, zeleniko se može objesiti kraj vrata kako bi se otjerali svi zli duhovi koji bi vam mogli doći na put.

    4. Leća

    Leća je mahunarka koja se često poslužuje u talijanskim domaćinstvima, a njihova legenda vuče korijene iz blagostanja: okrugle mahunarke izgledaju poput novčića.

  • Za Silvestrovo se tradicionalno nakon ponoći jede hranjiva leća, uz svinjetinu i kobasice.

    5. Riba

    Riba je još jedno uobičajeno jelo na tanjirima širom svijeta za Novu godinu, posebno u kulturama blizu vode.

    Na primjer, u skandinavskim zemljama haringa se smatrala vjesnikom sreće, pogotovo jer je srebrna riba prizivala u sjećanje vrijedan novac. Haringa, kojom se jako trgovalo, također je bila ključna za prosperitet zemlje.

    Jedenje haringe bio je način da se nadamo dobrom ulovu u nadolazećim mjesecima jer je haringa imala nepredvidive obrasce migracije, a dobra godina nije nužno značila da će sljedeća godina biti jednako uspješna.

  • Haringa i danas simbolizira sreću, pa je odlična opcija za novogodišnje predjelo.

    6. Noodle

    U Kini, Japanu i mnogim drugim azijskim zemljama, uobičajeno je posluživati ​​i jesti rezance na Novu godinu. Njihova dužina simbolizira dugotrajnost pa pazite da ne slomite ili skratite rezance tokom procesa kuhanja.

    7. Voće

    U filipinskoj kulturi, doček Nove godine tradicionalno se slavi uz 12 vrsta voća, da simboliziraju svaki mjesec. Filipinci preferiraju okruglo voće, ali mango i lubenica također čine prednost. U Meksiku se u ponoć jede grožđe koje simbolizira nadolazeću godinu.

  • Širom  svijeta jede se i nar, simbol plodnosti i rađanja.

    8. Svinjetina

    Šunka je često središnji dio praznika, ali smatra se da svinjetina donosi sreću na Novu godinu. Pa zašto je svinjetina novogodišnja tradicija jela?

    Prvo, to ima veze s načinom na koji se svinje ponašaju drugačije od drugih životinja. Prema nekim teoretičarima, dok kokoši i purice kopaju unazad, svinja zarije njušku u zemlju i kreće naprijed – u istom smjeru u kojem želite ići u novoj godini.

    Drugi razlog je logistika: svinje se tradicionalno kolju u kasnu jesen, što svinjetinu čini idealnim izborom za doček Nove godine.

    Konačno, svinjetina koja se jede na Novu godinu njemačka je i istočnoeuropska tradicija.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,