Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto komarci zuje blizu vaših ušiju i kako to možete izbjeći?

Preuzmite sliku

Iako se samo ženski komarci hrane ljudskom krvlju, i muškarci i ženke mogu proizvesti onaj dosadni zujajući zvuk koji vas noću drži budnim, piše Bright Side.

Međutim, oni to ne čine jednostavno zato što vas žele iznervirati – za to imaju svoje vlastite jake razloge, prenosi Tuzlanski.ba.

Privlači ih ušni vosak

Prema istraživanjima, komarce privlače smrdljiva područja tijela. Kad spavamo, tijelo obično pokrijemo pokrivačem, a lica ostavljamo otkrivenima. Uši su jedan od najprljavijih dijelova tijela, što bi mogao biti razlog zašto komarci vole lebdjeti iznad njih.

Zvuk proizvode njihova krila

Iako zvuči kao dosadna pjesma, komarci vam zapravo ne pjevaju u ušima. Zvuk se stvara brzim lepršanjem krila, koje je brzo čak 250 pokreta u sekundi. Također je utvrđeno da komarci komuniciraju jedni s drugima proizvodeći zvukove i čak mogu stvoriti “duet za parenje”.

 • Privlači ih toplina vašeg tijela

  U potrazi za hranom za razvijanje jaja, ženka komaraca traži ljude otkrivajući tjelesnu toplinu i znoj. Ugljični dioksid koji izdišemo poziva komarce prema našim glavama kad spavamo, što je još jedan razlog zašto ih čujemo kako zuje blizu naših ušiju.

  Evo kako možete osigurati miran san:

  Nosite svijetlu odjeću za spavanje, jer komarce privlače tamne boje.

  Okupajte se prije spavanja da se ne biste znojili.

  Izbjegavajte piti pivo.

  Spavajte pod brzim ventilatorom.

  Stavite biljke poput lavande, ružmarina i mačje metvice u svoju sobu. Oni su prirodni repelenti protiv komaraca.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,