Magazin Journal of Consumer Research je objavio zanimljivo istraživanje o tome da li je bolje jesti dok sjedimo ili stojimo.
U istraživanju su naveli da je položaj tijela jako bitan za percepciju okusa, te je hrana ukusnija kad se jede u sjedećem položaju.
Došli su do zaključka da se hrana treba jesti u sjedećem položaju, dok se lijekovi trebaju uzimati u stojećem položaju.
Ustanovljeno je da sila gravitacije gura krv u donje dijelove tijela zbog čega srce radi teže dok pumpa krv u gornji dio tijela, čime se rad srca ubrzava. To aktivira hipotalamusnu-hipofizno-adrenalnu osu te dovodi do povećanja koncentracije hormona stresa kortizola. Lančana reakcija smanjuje osjetljivost što utiče na procjenu ukusa hrane i pića, precepciju temperature i količinu unesene hrane, prenosi Klix.ba
Istraživanje je provedeno u grupi od 350 osoba, oni koji su stojali dali su lošije ocjene u odnosu na one koji su jeli u sjedećem položaju. S tim su istraživači potvrdili svoju teoriju da je hrana ukusnija dok sjedimo. Nakon toga su dodali faktor stresa, a obje grupe su prijavile lošiji ukus u odnos na onaj bez stresa. (Tuzlanski.ba)