Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zaljubljen u štednju: Čuva vodu od tuširanja, skuplja kišnicu, umjesto filtera za kafu koristi stare čarape

Preuzmite sliku

Michael McSurley sebe opisuje kao najučinkovitijeg škrtca u Tennesseeju, a svojim inventivnim rješenjima za uštedu novca drastično je smanjio svoju mjesečnu potrošnju
 
“Napravio sam svoj aparat za kafu od šolje, stare čarape i užeta. Skuhate vodu na pa je prelijevate u šolju preko koje je čarapa zakačena s užetom. Čarapa je napunjena s kafom te tako djeluje kao filtar. To mi uštedi dosta novca sedmično.” govori Michael u TLC-ovoj emisiji ‘Ekstremne škrtice’.

Njegovi roditelji Judy i Don komentarisali su kako je on vjerovatno najveći škrtac kojeg poznaju: “Volim ga jako, ali stvarno škrtari. Bolesno je škrt.”, rekla je njegova mama.

Michael ne pokušava uštedjeti već on uopće ne želi trošiti svoj novac. Tako odbija baciti bilo što što bi mogao iskoristiti u konstrukciji neke stvari koja bi mu uštedjela novac. Osim toga, smeće baca jednom sedmično. Ono što je zaista bizarno je to što on radi kako bi uštedio na računu za vodu. Nakon što se otušira, tu vodu sačuva kako bi je iskoristio za neke druge stvari u domaćinstvu poput pranja posuđa, pranja odjeće, kuće, a ponekad je čak koristi i za wc školjku kako bi pustio vodu.

,,Štedim na računu za vodu štedeći vodu nakon tuširanja. Vodu iz kade vadim s kantom i odnesem je tamo gdje je trebam upotrijebiti, uključujući pranje posuđa jednom sedmično, pranje odjeće jednom mjesečno, a mogu je čak i upotrijebiti za puštanje vode u wc-u.”, objašnjava.

“Mislim da je to odvratno. S vodom s kojom se kupaš prati suđe. Mi smatramo da to i nije baš higijenski.”,  komentarisali su roditelji. Ali Michael radi toga mjesečni račun za vodu plaća oko 95 kuna, ali kaže da neće stati štedjeti na vodi sve dok mu račun ne bude ravan nuli. Ali to nije sve. On u dvorištu skuplja kišnicu kako bi ju u budućnosti mogao koristiti za tuširanje, zalijevanje cvijeća te kako bi uspostavio vlastiti sustav za navodnjavanje u svom domu. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje