Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zakoni karme: Ne djeluje kako ljudi misle, ali jedna stvar je sigurna

Preuzmite sliku

Karma nije samo mehanizam kojim svemir ‘kažnjava’ nekoga za učinjena djela. Karma je sanskrtska riječ koja znači ‘djelovanje’ ili ‘djelo’ i govori o duhovnom ciklusu uzroka i posljedice.

Dobre namjere i djela koja izvršite rezultiraju dodatkom dobre karme, dok loši dodaju lošu karmu.

Primijetite da karma ne mora nužno biti negativna. To je više zakon posljedica nego određena nagrada ili kazna. Istočne tradicije imaju složene poglede na to kako karma utiče na naš život.

Pojam je povezan s idejom samsare, koja je također potekla iz Indije, a znači ‘lutanje”. To se veže za hinduizam, budizam, džainizam, sikhizam i taoizam, a odnosi se na uvjerenje da sva živa bića prolaze kroz cikluse rođenja i ponovnog rađanja, koji se mogu nastaviti u nedogled.

Ovisno o religiji, vrsta karme koju akumulirate može uticati i na budućnost vašeg sadašnjeg života, ali i na onaj koju možda tek dolazi. Duša se seli nakon smrti, unoseći karmičke impulse iz tek završenog života u novi. Suprotno tome, važno je napomenuti da karma koju danas doživljavate može biti proizvod ne samo vaših postupaka u ovom životu već i onoga što se dogodilo u životima koje ste imali u prošlosti.

  • Važno je naglasiti da zakoni karme, prouzročeni pojedinačnim postupcima, mogu uticati na život koji živite. Ali, ono što je također važno su namjere. One su jako važne u vašem karmičkom profilu i učinku koje imaju na vas. Nenamjerne radnje nemaju toliko uticaja. Čak i činjenje dobrog djela koje proizlazi iz sumnjivih namjera može vam donijeti negativnu karmu.

    Karmička teorija također prepoznaje dva oblika karme – phalas i samskare. Phala je karmički učinak (vidljiv ili nevidljiv) koji je neposredan. Samskare su, s druge strane, nevidljivi učinci koji se stvaraju u vama, utičući na vašu sposobnost da budete sretni ili nesretni. To se proteže i na ovaj i na buduće živote.

    Iako se specifičnosti teorije karme razlikuju na temelju specifične duhovne prakse, jedno može biti sigurno, a to je da se sve vraća. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,