Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zakon koji bi svi trebali ‘prepisati’: Učenici neće moći završiti školu ako ne posade 10 stabala

Preuzmite sliku

Na Filipinima je donesen novi zakon prema kojemu učenici/studenti moraju posaditi najmanje 10 stabala kako bi završili osnovnu i srednju školu te fakultet, prenosi CNN.

“S više od 12 miliona učenika koji su završili osnovnu školu, gotovo pet miliona učenika koji su završili srednju školu i gotovo 500.000 diplomanata na fakultetu svake godine, ova inicijativa, ako se pravilno provede, osigurat će da se godišnje posadi najmanje 175 miliona novih stabala. Tokom jedne generacije, u okviru ove inicijative, može se posaditi i do 525 milijardi stabala”, rekao je Gary Alejano, autor prijedloga.

“Čak i uz stopu preživljavanja stabala od samo 10 posto, to bi značilo da će mladima na raspolaganju biti još 525 miliona stabala u kojima će moći uživati kad u budućnosti preuzmu vodstvo”, dodao je.

Stabla će se saditi na šumskim područjima, mangrovima i zaštićenim područjima, civilnim i vojnim područjima, zatim urbanim područjima, a sve prema planovima ozelenjavanja jedinica lokalne samouprave. Također, sadit će se i oko neaktivnih i napuštenih rudnika te na svim drugim prikladnim zemljištima.

Stabla moraju biti prikladna za lokaciju, klimu i topografiju područja, a prednost će imati sadnja autohtonih vrsta drveća.

Prema zakonu, Ministarstvo obrazovanja i Komisija za visoko obrazovanje bit će provedbena tijela, u partnerstvu s Odjelom za okoliš i prirodne resurse, Odjelom za poljoprivredu, Odjelom za agrarnu reformu i vladinim agencijama.

Agencije su odgovorne za osnivanje rasadnika, proizvodnju sadnica i pripremu mjesta sadnje, zatim za praćenje i ocjenjivanje sadnje te za tehničku podršku i savjetodavne usluge. Također, moraju osigurati sigurnost, prijevoz, protivpožarnu zaštitu i medicinsku podršku.

Ova inicijativa je već izazvala veliku pažnju na društvenim mrežama. “Odličan potez Filipina”, “Ovaj bi zakon trebalo provoditi i kod nas”, “Šteta da mi još nemamo ovakav kalibar vođa”, “Odlično”, samo su neki od oduševljenih komentara. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje