Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Upoznajte Stiga: Samo u kupaćim gaćama i ”na dah” plivao ispod tona grenlandskog leda (VIDEO)

Preuzmite sliku

Stig Severinsen vrlo je hrabar, a mnogi bi rekli i – lud čovjek. Inače je slobodan ronioc koji je s ronjenjem u vezi postavio ili srušio višestruke Guinnessove rekorde. Posljednji u nizu bio je i najopasniji. Stig je zaronio na dah ispod debelog ledenog pokrova.

Ukoliko još niste pogledali njegova videa ili čuli za ovog hrabrog čovjeka, oduševit ćete se njegovom sposobnošću i hrabrošću.

Ljekari su objasnili koje su opasnosti od same hladnoće. Uključuju hipotermiju, smanjenje mentalne sposobnosti, kao i smanjenje pokretnosti udova. Naravno, prijeti i smrt. Stig je svjestan svih opasnosti, a sam ih je sve i prošao, no na sreću uvijek bez fatalnih posljedica.

Pripremao se na rušenje rekorda najveće udaljenosti plivanja pod teškim pokrovom grenlandskog leda.

Stig je opisao koje sve fizičke promjene osjeća pod vodom.

Zvukovi postaju “metalni”, osjeća potrebu za udisajem, a kisika ponestaje. Nakon nekog vremena vid mu je potpuno drugačiji – sve vidi crno-bijelo. Ipak, došao je na Grenland uspjeti, a to je i učinio. Na jedan udah preplivao je više od 152 metra, što je bilo i više nego dovoljno za rušenje rekorda.

No, slijedilo je ono nevjerovatno. Stig je skinuo zaštitno odijelo i plivao pod ledom u kupaćim gaćicama.

Iako je opasnost po njegov život i zdravlje bila visoka, uspio je prevladati sve prepreke i srušiti još jedan rekord. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje