Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U misterioznoj komori u piramidi u Gizi moglo bi se nalaziti “meteoritsko prijestolje”

Preuzmite sliku

Prema novoj analizi drevnih religijskih tekstova, u velikoj praznini koja je otkrivena krajem prošle godine u Keopsovoj piramidi u Gizi moglo bi se nalaziti željezno prijestolje izrađeno od meteora.

Direktor Odjela za matematiku i profesor arheoastronomije na Univerzitetu Politecnico u Milanu Giulio Magli proučavao je tekstove o piramidama, vjerske spise urezane u zidove Piramide oko 2400. godine prije Krista.

Na temelju svojih studija, Magli smatra da je prijestolje faraona Khufua ili Keopsa smješteno unutar komore, prenosi Fena.

“Naravno, to ne bi bilo istopljeno željezo, nego meteoritsko željezo koje je palo s neba u obliku željeznih meteorita”, kaže Magli u svom radu.

Objašnjavajući strukturu piramide, Magli navodi da prije dolaska u veliku pogrebnu komoru postoji galerija te da je novootkrivena soba iznad ove galerije, ali da nema praktičnu funkciju.

Magli nudi moguće tumačenje koje je u skladu s postojećim spoznajama o egipatskoj pogrebnoj religiji, kao što je dokumentirano u tekstovima o piramidama.

“U tim je tekstovima rečeno da će faraon, prije dolaska do zvijezda na sjeveru, morati proći kroz ‘nebeska vrata’ i sjesti na ‘željezno prijestolje'”, pojašnjava Magli. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje