Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turski “lijek” protiv mamurluka koji ima svaka kuća, a djeluje već nakon par minuta

Preuzmite sliku

 

Turska kuhinja fuzija je okusa Srednje Azije, Bliskog istoka, istočne Evrope i Balkana. U ovoj zemlji jede se sve, od bureka i kebaba preko dolmi do baklave.

Posebno mjesto u turskoj kuhinji ima ukiseljeno povrće poput krastavaca koje se jede praktički uz svaki obrok. Ne samo da Turci kisele sve što raste – na jelovniku ćete ponegdje naći i ukiseljene zelene šljive, već ne bacaju ni tekućinu od kiseljenja.

Tekućina od ukiseljenog povrća ima široku primjenu u gastronomiju – može se koristiti kao marinada za meso, dodatak salatama ili koktelima. Turci je pak koriste i kao “lijek” protiv mamurluka.

  • Tekućina od ukiseljenog povrća bogata je mineralima koji oporavljaju tijelo u slučaju kada se popila koja čašica previše, a navodno počinje djelovati nekoliko minuta nakon ispijanja.

    U istanbulskoj četvrti Eminönü mogu se naći trgovine s ukiseljenim namirnicama, ali i štandovi koji isključivo prodaju tekućinu od ukiseljenog povrća na čaše te po “smiješnoj” cijeni od tek jedne turske lire. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,