Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tradicija koja opstaje: Jeste li čuli za pariške bukiniste?

Preuzmite sliku

Velik je Pariz, pa je i logično da krije neke “tajne” o kojima ljudi nemaju pojma. Međutim, srećom, tu smo da ih zajedno otkrijemo, a ovo je priča o pariškim – “bukinistima”.

Prodaja second hand i antiknih knjiga na otvorenome pariška je tradicija koja datira još iz doba renesanse.

Teško da možete posjetiti Pariz a da pritom ne prošećete romantičnom šetnicom uz Seinu duž koje ne možete ne zamijetiti zelene kućice u kojima se prodaju polovne i antikne knjige. Pariški bukinisti imaju dugu tradiciju koja seže sve do 16. stoljeća. U početku mali trgovci prodavali su knjige duž Seine, a 1649. njihov je rad zabranjen zbog pritiska „registriranih“ knjižara.

  • Riječ „bukinist“ prvi put se pojavila u rječniku 1762., a u prijevodu znači – prodavač knjiga. Kasnije joj se značenje mijenja i danas označava upravo male pariške prodavače antiknih knjiga.

    Tokom  Francuske revolucije dramatično je smanjeno štampanje knjiga, a štampale su se samo novine i brošure. To je bukiniste učinilo omiljenima među aristokracijom i klerom koji su i dalje željeli čitati i kupovati knjige za svoje kolekcije. Tradicija se održala sve do danas kada ih je moguće naći na obje obale Seine, a ušli su i na popis UNESCO-ove svjetske baštine.

    Mali savjet za turiste. Bukinisti uglavnom otvaraju oko 11 sati ujutro a zatvaraju sa zalaskom sunca. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,