Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tajna bajkovite kućice na Drini čije su fotografije obišle svijet

Preuzmite sliku

Stijena na kojoj je sagrađena kućica za odmor prema legendi služila je kao odskočna daska do susjedne Bosne.

Kućica na rijeci Drini simbol je Bajine Bašte i jedan od prepoznatljivih motiva rijeke koja je poznata i pod nazivom Zelenika zbog svoje karakteristične boje. Bajkoviti prizor koji čini kućica “ni na nebu, ni na zemlji” smještena na stijeni koju obrubljuje smaragdna voda miljenik je objektiva fotografa širom svijeta. Ponekad se može vidjeti i pokoji ribarski čamac ili udica koja strpljivo čeka ručak.

  • Prva brvnara na otočiću u rijeci Drini sagrađena je krajem šezdesetih godinaprošlog stoljeća, a nastala je kao kuća za odmor od skakanja u rijeku. Budući da divlja struja nema milosti, kućica je više puta renovirana i ponovno izgrađena.

    Prema legendi, Marko Kraljević je na putu prema Bosni sa svojim Šarcem htio prijeći preko rijeke, ali nije htio da se konj smoči. Stoga je bacio golemu stijenu u more, a konj je u nekoliko skokova s Kraljevićem na leđima stigao do Bosne. Neki su i dan-danas uvjereni da se na stijeni mogu vidjeti otisci kopita.

  • Magazin National Geographic posvetio joj je broj kad je fotografija kućice dobila nagradu mjeseca 2012. godine. Tako je izazvala veliku svjetsku pažnju. O njoj je pisao i britanski Daily Mail navodeći kako godinama odolijeva divljoj prirodi, a nalazi se i na brojnim svjetskim listama najčudnijih kuća na svijetu. (Punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje