Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta znače rupice na poznatom keksu Petit Beurre?

Preuzmite sliku

Poznati keks “Petit Beurre” obilježio je mnoga djetinjstva, a i danas djeci i starijima pričinjava zadovoljstvo. Zanimljivo je da njegov izgled zapravo ima – značenje.

“Petit Beurre”, što u prevodu s francuskog jezika znači “mali maslac”, nastao je po ugledu na engleske biskvite toga vremena.

Na prvi pogled se ne bi primjetilo ništa neobično u prilično jednostavnom “dizajnu” keksa, ali postoji nekoliko činjenica o brojevima koje su veoma zanimljive.

 • Šta znače brojevi 4, 24 i 52 za “Petit Beurre”?

  Kada pogledate keks, uočićete uglove, zupce i rupice, ali prije nego što keks pojedete, vjerovatno vam ne bi palo na pamet da se prostom matematikom i dobijenim iznosima može doći do nekog “dubljeg” značenje. A značenje je, zapravo, usko povezano s vremenom.

  Četiri ugla, koliko ih ima “Petit Beurre”, simbolizuju četiri godišnja doba. Keks ima 52 zupca, koji predstavljaju 52 nedjelje u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj sati u jednom danu. Louis Lefèvre koji je osmislio kako će izgledati i kakvog će ukusa biti keks je zapravo bio perfekcionista koji je želio da dizajn podsjeća na vrijeme. (ddl.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,