Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta se to događa? Misterij njemačkog grada u kojem se tlo diže, a zgrade raspadaju

Preuzmite sliku

Na samoj periferiji Njemačke, kraj granice s Francuskom i podno brežuljaka tzv. Crne šume leži slikoviti gradić Staufen.

Poznat je po svom starom dvorcu na vrhu brda prepunom vinograda. Zadovoljni turisti ne izlaze iz grada bez jedne butelje domaćeg vina.

Međutim prošećete li se tim slatkim srednjovjekovnim gradom šarolike arhitekture, uočit ćete neobične natpise na nekim zgradama.

Postavljeni u obliku selotejpa koji pokušava držati pukotine na zgradama, poručuju: ”Staufen se ne smije raspasti”.

Usporena katastrofa

Upozorenjima i ”panzerbandima” usprkos, Staufen puca po šavovima. U samo godinu dana grad potone pa se opet uzdigne za 10 do 15 centimetara, a neki dijelovi grada narasli su za 30 cm. To je uzrokovalo štetu u obliku pucanja zgrada.

 • Smatra se kako je do štete došlo nakon akcije bušenja prije desetak godina. Cilj je bio osigurati geotermalno grijanje za gradsku vijećnicu, ali to je stvorilo pritisak podzemnih voda i hemijsku reakciju od kojih se tlo podiglo, a zgrade su počele pucati.

  Iako su lokalne vlasti poduzele korake u saniranju štete, tlo se i dalje nezaustavljivo penje brzinom od jednog centimetra godišnje. Od prvog puknuća do danas grad je otišao u visinu za pola metra i još isto toliko u stranu.

  To ne bi bio toliki problem da se sve pomiče sinkronizirano, međutim različiti dijelovi grada pomiču se različitim tempom i u različite strane, što dovodi do mjestimično širokih pukotina u zgradama.

 • Faustovo prokletstvo

  Jedna je od tih zgrada i mali hotel rođen u 16. stoljeću. Tada je u njemu živio i umro slavni alhemičar dr. Faust, koji je poslužio kao inspiracija Goetheu za njegova Fausta.

  U pokušaju da kreira zlato i pomogne lokalnom lordu da izađe iz dugova, napravio je takvu hemijsku reakciju da je izazvao eksploziju i poginuo na licu mjesta.

 • Mještani su to shvatili kao kaznu za sklapanje pakta s vragom te i danas taj podsjetnik na stoji u obliku murala na zgradi.

  Nije li pomalo ironično da danas možete odsjesti u sobi u kojoj je Faust umro u pokušaju da nadvlada prirodu, u gradu koji je ”kažnjen” zbog istoga? (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,