Četvrtak, 20. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Snovi se, ipak, ostvaruju: Proizveden alkohol koji ne izaziva mahmurluk

Preuzmite sliku

Sjeverna Koreja se pohvalila kako je proizvela nešto što je san cijelog modernog svijeta – alkohol od kojeg nećete biti mahmurni.

Članak u “Pjongjang Timesu” tvrdi da jedna fabrika već godinama marljivo usavršava poseban recept za alkoholno piće i da su konačno postigli željene rezultate. Naravno, budući da se radi o Sjevernoj Koreji, ne žele da otkriju recept niti da ga ikada podijele sa svijetom, ali su otkrili da je jedna od metoda zamjena šećera pregorjelom i lepljivom rižom.

Stručnjaci su skeptični prema sjevernokorejskim navodima, a Andrej Abrahamian, naučnik koji redovno posjećuje Sjevernu Koreju, tvrdi da ne postoji alkoholno piće koje ne bi izazivalo mamurluk, iako ta država proizvodi neka zaista kvalitetna pića.

Navodno je ključan sastojak poseban šestogodišnji ginseng od kojeg se “Koryo Liquor” pravi. Ginseng je već poznat kao izuzetno ljekovita biljka, a čini se da nije loš ni za žestoka pića. U Sjevernoj Koreji ginseng se smatra lijekom za praktično svaku tešku bolest koja može pogoditi čovječanstvo. Prošle godine su tvrdili da njihovi lijekovi koji sadrže ekstrakt te biljke mogu da izleče zaraze SARS-om, MERS-om pa i AIDS-om.

Lijek za te bolesti iz Sjeverne Koreje vjerovatno nećemo dobiti, ali za početak nije loš ni lijek za mahmurluk. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje