Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Snimio vrlo rijedak fenomen: Više ledenih sunčevih aureola

Njegova slika je posebna jer je uspio snimiti dvije ledene sunčeve aureole i nekoliko sunčevih refleksija. Ovaj fenomen je poseban jer se svjetlost lomi kroz ledene kristale

Dok se spuštao skijajući niz planinu Hornligrat u švicarskim Alpama, Michael Schneider uočio je ledenu sunčevu aureolu, izvadio svoj iPhone 11 i snimio savršenu sliku koja je do sada već obišla svijet.

Ovaj optički fenomen javlja se rijetko, a nastaje zbog loma sunčeve svjetlosti kroz ledene kristale u višim dijelovima troposfere.

– Kao što kapi kiše rapršuju svjetlost u duginim bojama, tako i kristali leda mogu reflektirati i lomiti svjetlost, djelujući kao ogledala ili prizme ovisno o obliku kristala i uglu upadanja svjetlosti – objasnio je ovu pojavu za Fox News geofizičar Mika McKinnon.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 𝔻𝕚𝕣𝕜 𝔾𝕖𝕟𝕥𝕝𝕪 (@genx97) on

Schneider je rekao da je skijao niz brdo kad je pogledao iza vrha planine i vidio ovaj fenomen u nastajanju.

Sliku je snimio u novembru 2019. oko 11 sati na Hörnligratu, planinskoj stanici žičara Hörnli-Express i Urdenbahn.

– Sunce se borilo kroz snježne oblake oko sat vremena. Temperatura je bila -7 stepeni. Čekao sam ovdje svog kolegu s kojim sam dogovorio skijanje. Prije nekoliko dana sam kupio novi smartphone pa sam mogao testirati novu kameru – objasnio je Schneider na svom blogu.

Luk od 22 ° jedan je od najčešćih ledenih aureola. On formira krug oko izvora svjetlosti koji podnosi punih 22 stepena, što je otprilike udaljenost koju prekriva vaša potpuno ispružena ruka, palac na suncu do ružičastog prsta na halou, izvijestio je Gizmodo.

Postoje slučajevi kad je vidljiv samo dio aureole, a drugi će napraviti potpuni krug. Unutarnja ivica je ponekad crvena, a vanjska ivica je obično bijela.  Većina svjetla se odbija od otprilike 22 °, stvarajući svijetli unutarnju ivicu, ali nešto svjetla odbija se do 50 °, zamagljujući vanjski opseg halogena, piše Daily Mail. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje