Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sestre nas čine srećnijim i optimističnijim osobama

Preuzmite sliku

Da su nas tokom odrastanja pitali šta mislimo o svom bratu ili sestri, vjerovatno bismo rekli da su nam dosadni i da bismo voljeli da nas već jednom ostave na miru.

Ipak, i tada smo bili svjesni da postoji specijalna veza između nas i da smo uvijek mogli da se oslonimo na njih više nego na bilo koje druge ljude koje smo upoznali u životu.

Mada našu braću i sestre volimo jednako, novo istraživanje je otkrilo da su oni koji su odrasli sa sestrom srećniji nego oni koji nisu imali tu privilegiju.

Istraživači sa De Montfort Univerziteta u Leicesteru i Ulster Univerziteta u Sjevernoj Irskoj, bavili su se ovom temom u svojoj novoj studiji. Oni su okupili 570 dobrovoljaca uzrasta od 17 do 25 godina i postavili im psihološka pitanja u vezi sa najrazličitijim temama, uključujući i mentalno zdravlje.

  • Rezultati studije su pokazali da su oni koji su odrastali sa sestrom bili više ohrabreni da pričaju o svojim osjećanjima, što im je dalo pozitivan pogled na život.

    U intervjuu za Daily Mirror, Kesidi je izjavio: „Sestre više ohrabruju otvorenu komunikaciju, što je veoma bitno za porodičnu koheziju. Braća, s druge strane imaju suprotan efekat. Čini se da je njima prirodno da ne pričaju o onome što ih muči. To nije povoljno za njihovo psihološko zdravlje, pa je za njih i za cijelu porodicu dobro ako imaju sestru.“ Kesidi je još rekao da to posebno važi za djecu razvedenih roditelja.

    Slično istraživanje je napravljeno još 2010. na Brigam Jang univerzitetu u Juti. U njemu je učestvovalo 395 porodica u kojima je bilo više od jednog djeteta. Ova studija je otkrila da su oni koji imaju sestru ljubaznije i osjećajnije osobe. Rezultati istog istraživanja su pokazali, međutim, i da ima koristi od odrastanja uz braću. Oni koji su imali brata ili sestru tokom odrastanja su u prosjeku manje antisocijalni i skloni delikventnom ponašanju, piše Mirror.co.uk.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje