Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šest razloga loših mirisa u vašoj kući, a evo kako ih ukloniti

Preuzmite sliku

Postoje očigledni razlozi zbog kojih vaša kuća može loše mirisati, poput mirisa kuhanja, ostataka hrane ili prljave odjeće. Međutim, na neviđenim mjestima postoje skrivene opasnosti poput plijesni koje, osim groznog mirisa, mogu biti opasne za zdravlje i mogu biti znak ozbiljnog problema, piše Bright Side.

Ovo je samo nekoliko stvari koje trebate uočiti i popraviti kako bi se održao ne samo svjež miris u kući, već i siguran prostor, prenosi Tuzlanski.ba.

Skriveni kalup

Ako ste primijetili zagasiti miris u vašoj kući, miris vjerovatno dolazi iz plijesni u zidovima jer se tamo obično skriva. Plijesan može biti toksičan, tako da trebamo biti jako oprezni, uočiti ga i riješiti se. Neki od mnogih uzroka pojave plijesni su problemi s olukom, curenjem vodovoda ili loša ventilacija u kupatilu ili kuhinji.

Ako je površina koja je plijesni mala, tada je možete očistiti sapunom i vodom. Još bolje je koristiti posebnu pjenu protiv kalupa ili sirćeta. Nanesite je direktno, a zatim je očistite. U slučaju većih područja, gdje je plijesan vjerovatno toksičan, morat ćete nazvati stručnjaka. Ali šta je najvažnije, prevencija je uvijek najbolje rješenje. Trudite se da sve ostane suho, koristite dobru ventilaciju i možda vlagu da kontrolišete vlažnost u prostorijama koje su pogođene.

 • Električni problemi

  Ako primijetite smrdljiv riblji miris koji dolazi niotkuda u kući, vjerovatno imate neispravne žice. Na to miriše električni problem. Prema stručnjacima, žice i plastični dijelovi kada sagorijevaju ili se tope, emitiraju miris ribe ili urina. U tom slučaju, čak i ako možete uočiti žicu ili električni izvor odakle miris dolazi, uvijek je najbolje nazvati električara, jer električni problemi mogu biti izuzetno opasni. Nakon što je problem riješen, mrlja će prestati emitirati miris i sve ste završili.

 • Plin

  Propuštanje plina je opasna stvar s kojom se treba baviti. Ako primijetite miris trulih jaja u svojoj kući, onda postoji dobra šansa da imate curenje plina. U ovom slučaju prvo što trebate učiniti je isključiti mjerač plina i ne uključivati ​​svjetla ili druge uređaje. Izađite iz kuće i nazovite plinsku kompaniju da dođe provjeriti i riješiti problem. Također, o tome obavjestite komšije. Kad se sve riješi ovim problemom, otvorite vrata i prozore da prozračite područje i pustite da miris izblijedi.

 • Tepisi

  Ako vaš stan ima tepih od zida do zida ili ako generalno imate tepihe u svojoj kući i primijetite prljavi miris koji neće nestati, najvjerovatnije ćete trebati nešto učiniti sa svojim ćilimima. Očistite svoje tepihe prirodnim putem nanošenjem sode bikarbone i zatim usisavačem i usisavajte. Apsorbiće loše mirise. Ostavite sodu bikarbonu preko noći da biste se riješili intenzivnijih mirisa. Možete isprobati i hemijski proizvod za čišćenje koji je posebno dizajniran za čišćenje tepiha, parni čistač.

 • Mašina za posuđe

  Mašine suđa također mogu emitirati loše mirise nakon duže upotrebe. Mašine suđa, kao i mašine odjeće, također je potrebno povremeno očistiti. Dakle, ako vam kuhinja djeluje simpatično, čak i ako je čista, vjerovatno postoji problem s mašinom posuđa. Pokušajte pokrenuti mašinu posuđa sa šoljom octa ili umjesto octa stavite malo sode bikarbone na dno. Ovo će vam ukloniti sve loše mirise.

  Još jedna stvar koju treba učiniti, za dublje čišćenje, je pronaći i očistiti filter mašine posuđa gdje ostaju svi ostaci hrane. Također, gumeno brtvilo na vratima također je potrebno čišćenje. Možete ga očistiti pomoću malo sirćeta i tople vode.

 • Zidovi

  Zidovi kuće također mogu emitirati nesvakidašnji miris. Zato im treba s vremena na vrijeme i čišćenje, a možda i svježi premaz boje. Ako prilikom ulaska u kuću uvijek primijetite loš miris, možda trebate da se pozabavite čišćenjem zidova i plafona. Započnite na lak i prirodan način. Koristite bijeli ocat i toplu vodu u smjesi sa sprejom, nanesite ga na zidove, a zatim obrišite. Očistit će površinu i također oduzeti sve loše mirise.

  Drugi način čišćenja je s amonijakom. Za svaku šolju vode pomiješajte kašiku amonijaka i napravite količinu koja vam je potrebna za zidove. Osim čišćenja, amonijak će vam također pomoći da se riješite prljavih mirisa i uklonite sav katran iz cigarete. Nanesite smjesu na zidove, pričekajte nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom. Uvijek možete nanijeti svježi sloj boje, ali bolje je ako prvo očistite zidove. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,