Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ribar upecao ribu \'rezača testisa\’

paku riba
Preuzmite sliku

Ribar iz Illinoisa ulovio je neobičnu vrstu ribe u lokalnom jezeru, koja tom području nikako ne pripada.

\"pakuIako je ribar prvo pomislio kako je uhvatio piranu u jezeru Lou Yaeger, biolozi su otkrili kako se radi o vrsti \’pacu\’, kojoj je prirodno stanište u Amazoniji.

Riba je karakteristična po tome što ima zube slične ljudskima, a inače se hrani orašastim plodovima, podvodnom vegetacijom i puževima pa ne predstavlja prijetnju ljudima. No, postoje i drugačija svjedočanstva.

Jedno od njih dolazi s Papue Nove Gvineje, gdje su pacu ribe donesene devedesetih godina prošlog vijeka, kako bi se obogatila lokalna mrjestilišta. Britanski pustolovni ribar Jeremy Wade tvrdi kako lokalno stanovništvo pacu ribu zove i \’rezač testisa\’, zbog toga jer je jedan lokalni ribar nasmrt iskrvario nakon što mu je nešto odgrizlo testise u rijeci. U istoj rijeci nalazi se i riba pacu pa su lokalni ribari zaključili kako je zubata riba jedina mogla napraviti takvo što, prenosi dnevnik.hr.

Biolozi Ureda za prirodne resurse u Illinoisu tvrde kako je ulovljena riba vjerovatno nekad bila kućni ljubimac, kojeg su vlasnici pustili iz akvarijuma u jezero. U SAD-u im za to, ako se počinioci uhvate, prijeti ozbiljna kaznena prijava.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: