Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvi voz velikih brzina u zemlji u kojoj saobraćaj kasni i po 10 sati

Preuzmite sliku

Da biste prešli ovu udaljenost vozom, sada vam je potrebno oko 13 sati. Kada počnu saobraćati vozovi velikih brzina, put će trajati svega 3 i po sata.

Udaljenost od 711 kilometara između indijskih gradova Hiderabad i Mumbai uskoro će povezivati vozovi velike brzine koji će se kretati brzinom od 320 kilometara na sat. Za usporedbu, postojeći vlakovi na toj udaljenosti kreću se s prosječnom brzinom od 80 do 120 kilometara na sat.

Da bi prešli tu udaljenost vozom, sada vam je potrebno oko 13 sati. Kada počnu saobraćati vozovi velikih brzina, put će trajati svega 3 i po sata. Indijske željeznice raspisale su poziv koji završava 5. novembra i traže firme koji mogu ostvariti ovaj san, prenosi punkufer.hr.

Vozovi bi trebali imati 12 stanica: Mumbai, Panvel, Međunarodna zračna luka Navi Mumbai, Lonavla, Pimpri-Chinchwad, Pune, Baramati, Solapur, Gulbarga, Humnabad-Zahirabad, Sangareddy i Hiderabad.

U oktobru ove godine firma Larsen & Toubro Ltd već je dogovorila projekt povezivanja Mumbaija i Ahmedabada vozom velikih brzina koji bi trebali početi saobraćati na ovoj relaciji 2023. godine. Kada projekat bude dovršen, to će biti prvi voz velikih brzina u Indiji.

Vozovi velikih brzina trebali bi unijeti revoluciju u ovaj tip putovanja u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Pretpostavlja se da se oko 23 miliona Indijaca svakog dana vozi vozovima, zbog čega su oni prenapučeni, spori i podložni kašnjenju. Štaviše, Guwahati-Trivandrum Express najnepouzdaniji je voz u Indiji jer u prosjeku kasni 10 do 12 sati. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,