Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Praznični džemper aktivira alarm čim vam se neko približi bliže od dva metra

Preuzmite sliku

Jedan od izraza koji je obilježio 2020. svakako je socijalna distanca. Teško da je prošao dan od kraja marta da nas neko nije podsjetio na održavanje razmaka, pranje ruku i nošenje maski, piše Zimo.hr.

Rješenje koje su gotovo sve kompanije koje su imale tu mogućnost primijenile za održavanje distance je rad od kuće, a čak su se pojavila i neka rješenja i sistemi bazirani na senzorima u uredima koji obavještavaju i upozoravaju zaposlenike kada im se netko približi na udaljenost manju od dva metra.

Kako je praznično vrijeme i usprkos brojnim upozorenjima jasno je kako se porodice ipak okupljaju, američka kompanija SimpleSafe, poznata po rješenjima za sigurnost kuća, osmislila je praznični džemper za socijalno distanciranje.

Prototip koji su prikazali u videu opremljen je LED svjetlima i malim zvučnicima te termalnim kamerama. Kada se neko osobi koja nosi džemper približi na udaljenost manju od dva metra, upale se lampice i oglasi alarm. Termalne kamere smještene na džemperu prate temperaturu u okolini, a kada algoritam prepozna toplinu ljudskog tijela na manje od dva metra, aktiviraju se svjetlosni i zvučni signali.

Džemper je zamišljen kao “kreativni PR” naglašavaju na Cnetu, a kompanija je podijelila takve praznične džempere određenom broju ljudi, a iako oni nisu opremljeni tehnologijom za socijalno distanciranje, u paketu se detaljne upute za sve koji žele nadograditi džemper i opremiti ga tehnologijom prikazanom u videu.

U skladu s poznatim američkim običajima, u uputama se pažljivo navedene pravne napomene u kojima stoji da džemper, jednom kada je opremljenom svom tehnologijom, ne garantuje zaštitu od virusa te “nije ozbiljan uređaj za prevenciju od bolesti COVID-19”. Nadamo se kako će ovakve stvari poput džempera za socijalnu distancu ubrzo postati samo dio ružne prošlosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,