Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Povezali se sa ostatkom svijeta: Ručnim alatom probijali se po metar svaki dan (VIDEO)

Preuzmite sliku

Kinesko selo Guoliang decenijama je imalo veliki problem. Visoko u planinama Taihang, jedini put do njega su bile strme stepenice.

Oko 350 stanovnika ovog izolovanog mjesta godinama je molilo nadležne da izgrade put koji bi ih povezao sa ostatkom svijeta.

Pošto niko nije uslišio njihove želje, odlučili da stvar uzmu u svoje ruke.

Prvo su prodali stoku i druge potrepštine kako bi sakupili novac i sve što im je potrebno za radove. Potom su izabrali 13 najvještijih i najsnažnijih muškaraca koji su, iako nisu bili inženjeri, obavili nevjerovatan zadatak.

U stijeni su prokopali tunel, a imali su samo ručne alate poput čekića, strpljenje i upornost. U najtežim fazama rada, napredovali su samo jedan metar na svaka tri dana.

1977. godine, 5 godina poslije početka radova, mještani su prokopali 1,2 kilometra tunela, 5 metara visokog i 4 metra širokog. Za saobraćaj je otvoren 1. maja 1977. godine.

Svakako, to je bio veoma opasan posao. Jedan radnik je poginuo tokom gradnje, a sam put je dovoljno širok samo za saobraćaj koji bi se odvijao vrlo polako i pažljivo. Mimoilaženje vozila je veoma rizično. Krivine i udubljenja se nalaze na nepridvidivim mjestima.

Iako je prvobitna namjera bila da se seljanima obezbjedi prečica i olakša život, selo je sa ovim tunelom postalo i prava mala turistička atrakcija.

Danas tu postoje odmorišta i hoteli za putnike i planinare, ali pristup nije uvijek povoljan. (Kurir.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,