Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako izgleda najveća zelena fasada u Evropi

Preuzmite sliku

Čitav kancelarijski blok u Diseldorfu prekriven je sa čak 30.000 biljaka i osam kilometara živice.

Arhitektonska firma Ingenhoven Architects je u svom projektu osmislila zgradu u kojoj je ne samo čitava fasada prekrivena zelenilom već i cijela krovna površina.

Zgrada zvana Kö-Bogen II na trgu Gustaf-Gründgens u okrugu Hofgarten, novi je petospratni kancelarijski objekat, a u njegovoj neposrednoj blizini nalaze se prepoznatljive građevine posljeratnog modernizma, poput kule Dreischeibenhaus iz 50ih godina kao i pozorište iz 60ih godina prošlog vijeka. Kako se uklopiti u ovo okruženje? Napraviti nešto sasvim neočekivano!

 • Zelena kompozicija fasade, prema rečima arhitekata, inspirisana je pejzažnom arhitekturom, te je uspostavljen objekat koji namjerno igra na liniji između grada i parka.

  Dvije fasade u obliku trapeza potpuno su prekrivene zelenilom koje, prema istraživanjima studija, pružaju isto onoliko ekološke koristi kao i 80 listopadnih stabala. Takođe, prema sprovedenom istraživanju, živica koja prekriva fasadu i čiji je ukupni niz dužine čak osam kilometara, određena je kao biljka koja dobro raste lokalno, pa je samim tim zahvalna za održavanje, prenosi Gradnja.rs.

 • Odgovor spram lokacije

  „Kö-Bogen II je razvijen kao odgovor na postojeću urbanističku situaciju. Kose fasade stvaraju dinamičan ulaz na trg, a istovremeno otvaraju neometan pogled na ikone posljeratnog modernizma, Dreischeibenhaus i Schauspielhaus, kao i na javni prostor Hofgarten sa svojim stablima magnolija.“, istakao je osnivač Ingenhoven Architects.

  Zelena i zimi

  „Integrisanje zelenila u arhitektonski dizajn zahtijeva sveobuhvatni fitotehnološki koncept koji se zasniva na preciznoj analizi lokacije. Živice od graba su uobičajene u Diseldorfu i biljke koje smo mi odabrali zadržavaju svoje listove tokom zime. Uspijevaju na sjevernoj i zapadnoj orijentaciji, otporne su na jake udare vjetrova, mala je vjerovatnoća da se zaraze štetočinama, a zahtijevaju samo dva do tri orezivanja tokom godine. U zimskom periodu ovim biljkama nije potrebno grijanje.“, objasnili su iz biroa Ingenhoven Architects.

 • Arhitekte ističu i da je garantovanje da će odabrane biljke ispuniti svoju ulogu u narednih 99 godina, zajedno sa javnom debatom, bio najveći izazov u ovom projektu.

  Pored kompleksnog objekta kancelarijskog prostora, čija je ukupna površina 41.370 kvadratnih metara, nalazi se i manji objekat trouglaste osnove u kom su smješteni restorani i prodavnice.

  Tkivo koje se dopunjuje

  Arhitekte su objasnile da bi novi objekat zajedno sa dva susjedna istorijska objekta trebalo da upotpuni urbani tkivo ovog dijela grada. Svaki od objekata je predstavnik svog vremena i oni svakako nisu u međusobnoj konkurenciji.

  Izgradnja objekta Kö-Bogen II i obnova pozorišta predstavljaju završnu fazu dvadesetogodišnjeg projekta preuređenja samog srca grada i označavaju prekretnicu ka zelenijim gradovima, piše Dezeen.  (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,