Subota, 15. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Počinje testiranje “eliksira mladosti” na ljudima

Naučnici u SAD tvrde da su otkrili prirodno jedinjenje u avokadu, brokoliju i kratstavcu koje je pokazalo “izvanredan efekat protiv starenja na miševima“, a mogao bi i da bude djelotvoran na ljudima.

Istraživači, koji su započeli klinčka ispitivanja na maloj grupi ljudi, rekli su da su kod starijih miševa, kojima su dali jedinjenje NMN u vodi, primjetili niz korisnih efekata.

Njihov nivo fizičke aktivnosti se povećao, gustina kostiju i mišića poboljšana, imuni sistem i jetra su radili bolje, njihov vid se poboljšao, a čak su i izgubili na težini.

Istraživači su počeli da ispituju svojstva proteina NAD, koji je uključen u proizvodnju energije u tijelu.

Kako životinje stare, proizvode sve manje NAD-a. Pokušaj da se poveća dodatni broj NAD-a je propao, pa su istraživači potražili način na koji će povećati njegovu produkciju u tijelu.

U tu svrhu, davali su miševima NMN (koji se osim u nabrojanom voću nalazi i u kupusu i grah), tako što su ga sipali u vodu koju su pili, kako bi utvrdili da li može da poveća proizvodnju NAD-a i da li ima dejstvo podmlađivanja.

Na pitanje da li je ovo uspjelo, profesor Shin-iciro Imai da Univerziteta Saint Louis u Washingtonu, koji je predvodio studiju, kaže: “Odgovor je da. Zapravo, NMN je pokazao da ima izvanreda efekat protiv starenja na miševima.

“Pokazali smo način kako da se uspori fiziološki pad koji je primećen kod starijih miševa. Ovo znači da stariji miševi sada imaju metabolizam i energiju na nivou koji je sličan mladim miševima.“

Profesor je optimističan da će klinička ispitivanja na ljudima, koje se sprovodi u Japanu da proizvede slične rezultate.

Pošto se ljudske ćelije oslanjaju na sličan proces proizvodnje energije, nadamo se da ćemo moći ovom metodom da pomognemo ljudima da ostanu zdravi s godinama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,