Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pet značajnih istorijskih mjesta koja su uništena u posljednjih dvadesetak godina

Preuzmite sliku

Ratovi, nepogode i slične tragedije su u zadnjih dvadesetak godina s lica Zemlje, nažalost zauvijek izbrisala neka mjesta koja su imala veliki istorijski značaj. Ko ih je vidio, vidio ih je, a mi danas samo o njima možemo čitati i na fotografijama i snimkama gledati kako su izgledala, prenosi punkufer.hr.

Alep (stara gradska jezgra), Sirija

U građanskom ratu u Siriji živote je izgubilo pola miliona ljudi, a milioni su raseljeni. Rat je u međuvremenu završio, a ogromnu cijenu platio je jedan od stalno najstarijih gradova na svijetu – Alep.

 • UNESCO je procijenio kako je čak 60 posto starog grada u Alepu, koji se nalazi na popisu UNESCO – ove Svjetske baštine oštećeno, a 30 posto kompletno uništeno. To uključuje i veliku džamiju građenu između 8. i 13. stoljeća, a džamija Umayyad je rat dočekala s kompletno uništenim minaretom i izbušena mecima. Drugi dio starog grada, natkrivena istorijska tržnica, također je uništena. Ipak, stvari se restauriraju, ali Alep definitivno više nikad neće izgledati kao nekad.

  Palmira, Sirija

  Ostajemo još uvijek u ovoj zemlji. Još jedna stvar na UNESCO – ovom popisu i dom brojnih artefakata iz 1. i 2. stoljeća, Palmira, našla se na udaru ISIS – a. Militanti su minirali 2 hiljade godina stari hram Bel, ali i 1800 godina stara trijumfalna vrata. 2017., kad su ponovno zauzeli grad, divljanje se nastavilo, pa su stradali tetrapilon (skupina rimskih stupova), kao i pročelje rimskog kazališta.

 • Dolina Katmandu, Nepal

  Više od 9 hiljada ljudi poginulo je u razornom potresu koji je potresao Nepal 2015. Došlo je do ogromnog gubitka srednjovjekovnih zgrada i građevina u dolini, koja obuhvaća gradove Katmandu, Bhaktapur i Patan. Dolina Katmandua je UNESCO – ova svjetska baština i ima sedam skupina spomenika, od kojih su mnogi oštećeni.

 • Prema finalnom izvješću UNESCO – a “ova prirodna katastrofa teško je oštetila kulturnu i prirodnu baštinu Nepala, uključujući 691 istorijsku zgradu u 16 okruga, od kojih se 131 potpuno srušila.”

  Budine statue u Bamiyanu, Afganistan

  Talibani su 2001. godine naredili da se unište dva budistička kipa u dolini Bamiyan. Visoki 55 i 38 metara, ovi kipovi Bude iz 5. stoljeća bili su isklesani iz litica od pješčenjaka. Za njihovo rušenje korišteni su meci, tenkovi i dinamit kako bi se izbrisala afganistanska “predislamska” istorija.

 • Dolina Bamiyan bila je važno vjersko, kulturno i trgovačko središte na Putu svile i ovi kipovi su nekoć bili najviši stojeći Bude na svijetu. Bilo je mnogo razgovora o obnovi ovih kipova zbog njihovog istorijskog značaja, ali o tome se još uvijek raspravlja, a u međuvremenu, na vlast u Afganistanu opet su došli – talibani.

  Brazilski nacionalni muzej, Brazil

 • Godine 2018. plamen je zahvatio dvije stotine godina star Nacionalni muzej u Riju – najstariji i najvažniji muzej u Brazilu. Imao je zbirku od preko 20 miliona predmeta, od kojih je gotovo 93 posto uništeno u požaru. Veliki dio carske palače, u kojoj se nalazi muzej, također je stradao i ostao bez krova, a iako je trenutačno u toku obnova i restauracija, jasno je da se do brojnih predmeta više ne može nikako doći. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,