Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je priča o djevojčici koja se pojavljuje svuda na internetu kao uzrok katastrofe (VIDEO)

Preuzmite sliku

Zoe Roth, djevojčica koja se nalazi na jednom od najpoznatijih svjetskih memeova, postala je svjetski poznata kao Disaster girl.

Meme koji prikazuje djevojčicu koja se jezivo smješka dok u pozadini gori kuća, postao je inspiracija za brojne internet fore, a sad je napokon otkriveno šta stoji iza nastanka slavne fotografije.

 • djevojcica-pozar-meme-katastrofa2
 • Možda će neki biti razočarani, ali Zoe se nije igrala šibicama, niti su je roditelji prerano poslali u krevet. To čak nije bio ni pravi požar.

  Fotografiju je 2004. godine snimio Zoein otac Dave Roth u Sjevernoj Karolini, piše Refinery. Tog dana cio kraj se okupio da gleda požar na kući doniranoj lokalnim vatrogascima za vježbu. Čak su i djeca mogla da pomažu u gašenju tog kontrolisanog požara, ali Zoe je sa svojima ipak sve posmatrala s druge strane ulice.

  Njen otac Dave, fotograf amater, napravio je nekoliko fotografija, među kojima i onu na kojoj je Zoe.

  Tri godine kasnije, objavio ju je na internet stranici Zooomr uz opis “Firestarter”, ne sluteći da će Zoe brzo dobiti nadimak i “djevojčica katastrofa” (Disaster girl).

 • djevojcica-pozar-meme-katastrofa3
 • Naime, korisnici su ubrzo počeli da komentarišu njen jezivi izraz lica i kontekst koji fotografija šalje, što Dave navodno dotad nije ni primijetio. Nakon toga je odlučio da se prijavi na foto takmičenje časopisa JPG na kojem je osvojio 100 dolara, pretplatu na magazin i objavu fotografije u jednom broju.

  Kada je fotografija objavljena na internetu, počela je histerija. Fotka se ubrzo pojavila s raznim natpisima i u raznim kontekstima na internetu, a ljudi su masovno smišljali nove fore tako da je uskoro cio svijet znao da se ne treba šaliti sa Disaster Girl. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,